Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Barndomen väntar inte – det är nu barnen behöver kloka, ansvarsfulla vuxna!

Rädda Barnen är en internationell organisation, som kom till för att stötta barn i krig. Men barn som upplevt krig finns också hos oss i Söderhamn, skriver företrädare för Rädda Barnen i Söderhamn.

Annons

Rädda Barnen är en internationell organisation, som kom till för att stötta barn i krig. Vi finns nu i 120 länder runt om i världen. Vi möter barnen i krigszonerna och i flyktinglägren och dem som befinner sig på flyktvägarna i Europa. Vi möter också barnen i vår egen kommun. I Söderhamn!

Vart 5:e barn i världen lever i konfliktområde. Över 870 000 barn under fem år har dött i krig de senaste fem åren. Som jämförelse dog 175 000 soldater under samma tid och i samma områden.

Barnen idag är utsatta på ett helt annat sätt än tidigare - som måltavlor i skolor och sjukhus som bombas, i bostadsområden, som sexslavar och barnsoldater. Förfärliga saker som  inget barn ska behöva uppleva.

Rädda Barnen lämnade nyligen, vid säkerhetskonferensen i München, över rapporten ”Stop the war on children” med omfattande statistik och fakta om barn som befinner sig i krig. I rapporten ger Rädda Barnen 20 rekommendationer till regeringar och världssamfundet om hur barn ska skyddas.

Barn som upplevt krig finns också hos oss i Söderhamn.

Därför överlämnade Rädda Barnen i Söderhamn den inledande rapporten ”War on children” till våra lokala politiker på nationaldagen förra året, 2018, med uppmaningen att uppmärksamma de här barnen hos oss i Söderhamn och att ge dem som behöver det hjälp att bearbeta det svåra,och att få läka.

Det handlar om att ge barnen möjlighet och verktyg att växa upp till hela och trygga vuxna. Det är fullt möjligt, men kräver medvetenhet hos oss vuxna och ibland särskilda insatser.

I Rädda Barnen Söderhamn gör vi vad vi kan för att bidra till stöd för barn i utsatta situationer, både svenskfödda och utlandsfödda. Vi vill bland annat ge barnen och föräldrarna möjlighet att tillsammans skapa nya, fina, roliga minnen genom olika gratis aktiviteter och upplevelser. Vi gör också vad vi kan för att uppmärksamma politikerna och andra beslutsfattare på  hur barnen faktiskt har det och ger tips om hur de kan hjälpas.

Vi hoppas att budskapet går fram och att ansvarsfulla politiker agerar.

  

Styrelsen för Rädda Barnen i Söderhamn BrittMarie Windemo Karin Pääjärvi Sofie Holm Ali Almokdad Birgitta Eriksson Sahro Husseen Pernilla Elfving Gunilla Lemberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons