Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Barn och husdjur får inte fara illa – men en dement person får det? Absurt att stänga korttidsboendet på Kullen!

Lyssna på undersköterskorna, socialchefen – de vet vad de talar om! Varför inte prya på ett korttidsboende eller i hemtjänsten? Vid nyår kommer de första fyrtiotalisterna att fylla 80 år, och de kommer att bli många! Och ett flertal av dem kommer de närmsta åren drabbas av demens, skriver Agneta Iveslätt Bohman.

Annons

Läs också nyhetsartikeln: Stor oro när korttidsboendet på Fredens Kulle försvinner: "Finns ingen värdighet i det"

Sjukvård är att förebygga, utreda och behandla sjukdom och skador. Omsorg är tillsyn, omvårdnad, omtänksamhet och uppmärksamhet. Självklart överlappar dessa begrepp varandra i praktiken. Den diskussionen tycker jag du ska ta med företrädare för Region Gävleborg. Vad grundar du ditt uttalande på, att man snabbare rehabiliteras i hemmet? Varför tror du att en del som får möjlighet att rehabiliteras på ett korttidsboende måste få en plats på särskilt boende?

Lyssna på undersköterskorna, de vet vad de talar om! Varför inte prya på ett korttidsboende eller i hemtjänsten? Hudiksvalls kommun består av en liten stad, några större samhällen och väldigt mycket glesbygd. ”Prata trygghet” hjälper föga. Det finns gamla makar, där den ena vårdar den andra dygnet runt. När den vårdande plötsligt blir sjuk, hur ska den som är totalt beroende få hjälp, om inte korttidsplatser finns?

Läs också socialchefens svar om korttidsboenden: "Hudiksvallsborna betalar skatt två gånger för samma sak"

Efter ett drygt år som hemsjukvårdsläkare i Hudiksvalls utkant har jag sett möjligheten för en make/maka att genast få en plats på Safiren vid flera tillfällen. Detta har varit det enda sättet att lösa ett akut problem. Barn och husdjur får inte fara illa. Men en dement person får det!

Vid nyår kommer de första fyrtiotalisterna att fylla 80 år, och de kommer att bli många! I gruppen 80-84 år har ungefär 13 % en demenssjukdom, bland 85-89 åringarna ungefär 26% och 45 % i gruppen äldre än 90 år.

Låt mig avsluta med sista strofen av en dagsvers skriven av Stig Dagerman, publicerad den 5 maj 1947 i dagstidningen Arbetet – den handlar om platsbrist på sjukhusen och om den lilla människan :

Hon är ju så liten – och ändå

så tar hon sån plats i en kö.

Vi står i kö för att födas.

Vi står i kö för att dö.

Agneta Iveslätt Bohman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel