Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Avgå Bengt Friberg

Be om ursäkt till dem och säg att vi gjorde fel, vi tar på oss ansvaret och ska fixa detta så ni får kommunalt vatten, skriver signaturen Medmänniska gällande situationen som uppstått efter brandskumsskandalen i Hamre. Bengt Friberg svarar direkt.

Annons

I fyra år har de boende i Hamre stångats med en kommun som uppenbarligen har en ovilja och inkompetens att inte gå dem till mötes efter den svåra brand som drabbat dem med förorenade brunnar.

Läs mer: Hamrebor kritiska till utdragen process – anser att kommunen förhalar ny utredning

Det är bevisat att det skum som användes är giftigt, ändå så användes detta av insatsledaren. Är de inte mer påläst så kan man undra att i fall det brinner så kanske man ska fråga vad de använder för släckmedel på våra fastigheter så att inte grundvattnet blir förgiftat till följd av att de släcker bränder.

Sedan att Bengt Friberg har mage att säga att vi alla ska vara självkritiska är ett oförskämt uttalande mot de boende i Hamre som har fått sina brunnar förgiftade. Han vill tydligen lägga all skuld på de som har överklagat. Skäms!

Läs mer: Kommundirektör slår ifrån sig Hamre-kritik: "Alla borde vara självkritiska"

Be om ursäkt till dem och säg att vi gjorde fel, vi tar på oss ansvaret och ska fixa detta så ni får kommunalt vatten.

Bengt har förbrukat sitt mandat och borde tänka om vad han vill göra i fortsättningen. Stå på er ni i Hamre!

Medmänniska

SVAR DIREKT: Jag vet att det varit en väldigt jobbig tid för de drabbade och vid första tanken kan nog de flesta tycka att kommunen självklart borde ha löst problemet med de förorenade brunnarna i Hamre för länge sedan.

Tyvärr är det väldigt mycket som måste vägas in i den här frågan. Det i kombination med långa juridiska handläggningstider gör att det dragit ut på tiden. Säkert är det saker i den här processen som inte minst vi som kommun kunnat göra på annat sätt för att få det att gå fortare och det är det jag menar med ”självkritisk”.

Huvudfrågan för kommunen har varit att få reda på vad en räddningstjänst får göra och inte göra då en olycka inträffar. Det juridiska läget har varit oklart. Exempelvis var de metoder och släckningsskum som användes vid branden i Hamre inte förbjudna vid tidpunkten.

Som kommun måste vi också väga in det som kommunallagen anger kring likabehandling av kommunens medborgare. Gör man vissa saker för några medborgare måste man vara beredd att göra samma saker för alla andra i liknande situationer förutsatt att kommunen inte gjort något fel. Bryter kommunen mot vad som är tillåtet ska man naturligtvis vidta åtgärder och det är just det vi har försökt få klarhet i.

I väntan på ett slutgiltigt avgörande i frågan har kommunen erbjudit rening av vattnet till de tre fastighetsägare som har brunnar som överskrider livsmedelsverkets rekommendationer. Vi kommer att göra allt vi kan för att så snabbt som möjligt få ett avslut på den här frågan.

Vid alla sådana här händelser lär man sig saker och det har vi också gjort. Jag vågar påstå att vi även vid en nationell jämförelse har en mycket kompetent och välutrustad räddningstjänst i vår kommun. Därför tycker jag att vi som medborgare även fortsättningsvis kan känna oss trygga om olyckan är framme.

Bengt Friberg

Kommundirektör

Hudiksvalls kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel