Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Attans vilken bra kampanj – Tack folkbiblioteken för att ni finns!

Vi förtroendevalda politiker i Bollnäs kommun fick i måndags en faktura på ett obekant språk, som fick oss politiker att haja till. Jag erkänner att jag blev lite nervös över vad jag köpt som kostar 100 000 dollar. Det här har, förhoppningsvis, fått oss att förstå att allting inte alltid är så självklart för alla, skriver Anna-Lena Vestin, Vänsterpartiet Bollnäs.

Folkbiblioteken idag har, jag vill inte säga fått, utan tagit på sig ett stort samhällsuppdrag. Det är inte bara läsestunder för barn samt att vara behjälplig med att hitta rätt litteratur som våra bibliotekarier sysslar med idag. Biblioteken ska bidra till det demokratiska samhällets utveckling med kunskapsförmedling och den fria åsiktsbilden.

Läs också artikeln: Politiker 'luras' på 180 miljoner kronor – nu får kampanjen kritik: "Otroligt dåligt"

Det finns människor som saknar ekonomiska och/eller andra möjligheter att ta till sig den "samhällskunskap" vi medborgare förväntas besitta. Det kan vara allt ifrån att inte ha tillgång till en personlig dator till att inte behärska byråkratin i det svenska språket eller att inte kunna svenska överhuvudtaget. Det är här som våra folkbibliotek tar det samhällsansvar som ingen annan vill ta på sig eller ens betala för! Biblioteken är idag platsen dit många går för att få hjälp med att betala räkningar, läsa brev från myndigheter, ställa sig i bostadskö, mm, listan kan göras hur lång som helst.

Vi förtroendevalda politiker i Bollnäs kommun fick i måndags en faktura på ett språk som inte jag förstår men jag kunde ana mig till att det var ett belopp som jag skulle betala. Jag erkänner här att jag blev lite nervös över vad jag köpt som kostar 100 000 dollar, men i samma kuvert som fakturan kommit i fanns även ett kort som förklarade: så här kan ett brev upplevas för någon som inte kan språket.

Jag gissar att bibliotekschef Annamaria Björklin vill få oss politiker att haja till och personligen tycker jag - Attans vilken bra kampanj!

Det här har, förhoppningsvis, fått oss att förstå att allting inte alltid är så självklart för alla. Att sedan en del politiker uttrycker sig som offer för en komplott och blir förbannade tycker jag hmmm... är mindre smickrande.

Åter igen, Tack folkbiblioteket för att ni finns!

Anna-Lena Vestin Vänsterpartiet Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel