Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Att tala med andra - istället för till andra – en konst Evensson skulle behöva lära sig av Ullsten

Hade kommunstyrelsens ordförande i Ljusdal haft en enda procent av Ola Ullstens förmåga att föra sig i politiska sammanhang skulle vi högst troligt ha sluppit den farsartade händelseutveckling som utspelade sig under senaste kommunfullmäktige i Ljusdal, skriver Fredrik Röjd (LB). Markus Evensson (S) svarar direkt.

Hösten år 1978, när jag själv var lite drygt ett år gammal, hände en förunderlig sak inom svensk politik, en händelse som lär vara rätt unik även i ett internationellt perspektiv. Det jag avser är det faktum att folkpartisten Ola Ullsten som företrädde ett parti med blott 11 % av rösterna lyckades med att bli vald till Sveriges statsminister.

Denna bedrift vittnar om en god förmåga till diplomati och en förmåga att kunna prata med människor och partier med diametrala politiska ståndpunkter.

Ullsten avled tråkigt nog under år 2018, vilket är extra tragiskt med tanke på att hans politiska kunskaper i dagens politiska debatt behövs mer än någonsin.

Hade kommunstyrelsens ordförande i Ljusdal haft en enda procent av Ullstens förmåga att föra sig i politiska sammanhang skulle vi högst troligt ha sluppit den farsartade händelseutveckling som utspelade sig under senaste kommunfullmäktige i Ljusdal. Det duger inte att bara tala till andra partier, man behöver prata med dem istället!

De styrande i Ljusdals kommun, det vill säga S, MP och L valde att yrka på minoritetsåterremittering för sitt eget budgetförslag. Vad är det då som är så märkligt med det här? Jo, det vill jag nu förklara: minoritetsåterremittering är ett demokratiskt verktyg som finns till stöd för trängda minoriteter som syftar till att ge en tillräckligt stor politisk minoritet möjlighet att få respit inför beslut som majoriteten vill driva igenom.

Vi kan se konceptet minoritetsåterremittering som en slags säkerhetsventil – även en majoritet kan ju ta stolliga beslut, och då är tanken att minoritetsåterremittering ska vara ett sätt att skapa andrum och tid för eftertanke hos både majoritet och minoritet.

I går kväll i en annan del av Ljusdal valde de styrande att lägga minoritetsåterremittering på sin egen budget. Den enda rimliga förklaringen, i enlighet med vad jag har beskrivit ovan, är att de styrande i S, MP och L själva insåg hur märkligt deras budgetförslag var.

Ljusdals kommun behöver en ny ledning.

Fredrik Röjd, fil mag samt lokalpolitiker

SVAR DIREKT: Den gode Stenmark var så rätt ute, men jag ska göra ett försök.

Att använda sig av kommunallagens § 50 kapitel 5 gällande återremiss gäller inte för en särskild grupp av de 41 ledamöterna i kommunfullmäktige utan gäller för alla. Minoritet betyder inte ”alla andra förutom S, L och MP”, det är alltså en homonym i det här sammanhanget.

Ljusdals kommuns budget antogs den 17 juni och den gäller tillsvidare.

Det märkliga är att ditt parti inte använder sig av budgeten som verktyg. Prognos är att alla Ljusdals kommuns verksamheter kostar för 2019 1,27 miljarder kronor, den budget vi antagit för 2020 ligger kostnaden på 1,23 miljarder kronor. Om vi redan har budgeterat för en besparing på 40 miljoner kronor, varför ska vi då försöka spara ytterligare 45 miljoner kronor som ditt parti vill?

För att komma till rätta med denna ekonomiska situation har vi tagit ett antal svåra beslut. Vi har beslutat att stänga vård- och omsorgsboendet Gärdegården, Hybo skola och ett antal program på Slottegymnasiet. Inga av dessa beslut var Ljusdalsbygdens parti med på. Om man inte vill dra ner på verksamhet så måste vi tillföra pengar, därför föreslog vi i juni en höjning av skattesatsen, det motsatte sig LB också.

Vi behöver en majoritet där vi vill jobba tillsammans för Ljusdals bästa. Vi har en stående inbjudan att tillsammans driva kommunen framåt men de förslag som presenterades på fullmäktige i måndags visar tyvärr något helt annat.

Markus Evensson (S) kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel