Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Att stänga korttidsboendet innebär bara en sak – det blir de anhöriga som tvingas ta över vårdansvaret

Som att tro på tomten! Det är en orealistisk dröm att det skulle fungera att stänga korttidsboendet på Fredens Kulle. Det här handlar bara om ett försök att slippa ta ansvar för en kostnad och en organisation, skriver Lars Gösta Larsson.

Hudiksvalls kommuns socialchef Marie Palmgren vill stänga korttidsboendet för eftervård och äldrevård, som ofta kan vara samma sak. Jag utgår ifrån att hon aldrig har haft någon nära anhörig som hamnat mitt emellan sjukhusvård och hemvård och där korttidsboendet inte bara varit till gagn för den drabbade, utan också inneburit en stor lättnad och trygghet för de anhöriga. Annars skulle hon aldrig kunna föreslå det här.

Läs också artikeln: Socialchefen om korttidsboenden: "Hudiksvallsborna betalar skatt två gånger för samma sak"

Nu vill Palmgren rulla över bollen till sjukvården. Hon menar att sjukhusen ska behålla vårdtagarna längre så att de sedan ska kunna flyttas direkt hem – eller i värsta fall till permanent vårdboende. Det är naturligtvis en fin tanke att man ska kunna bo hemma så mycket eller så länge som möjligt, men det måste väl ändå vara som att tro på tomten om man räknar med att redan överbelagda sjukhus över tid ska ta ett längre ansvar. Det kommer inte att ske! Kan socialchefen verkligen själv tro på ett sådant scenario?

Och hennes förklaring (löfte eller dröm?) om att vårdtagarna vid behov istället för korttidsboende ska kunna få ett ökat stöd dygnet runt i hemmet känns som rena fantasierna. Var finns den personal (och den ekonomi) som kan garantera 24-timmars stöd till alla som hamnar i den här situationen? Och flera blir det inom överskådlig tid med den ålderssammansättning vi nu har på grund av de stora 40-talskullarna. Vi behöver flera platser inom åldringsvården – inte färre!

Att stänga korttidsboendet innebär bara en sak. Det blir de anhöriga som får ta över vårdansvaret, vare sig de vill eller inte. Och alla har inte ens några närboende anhöriga som kan rycka in. Stackars människor. Om jag drabbas vill jag inte att mina anhöriga ska belastas med det som jag inte själv kan klara. Redan med nuvarande organisation kring åldringsvården (och annan eftervård) ligger ett hårt tryck på de närmast anhöriga. Vi som varit i den situationen vet. Och jag tror att Palmgren också vet. Det här handlar bara om ett försök att slippa ta ansvar för en kostnad och en organisation. Och att lasta över problemet på någon annan.

Inför varje val tävlar alla politiker och alla partier om att måla upp den bästa bilden av vård, skola och omsorg. Ord vi nästan hör till leda i varje valrörelse. Men verkligheten blir alltid en annan. Neddragningar, besparingar och nedläggningar i en strid ström. Och det är alltid de svagaste i samhället som drabbas. Nu får i alla fall Hudiksvalls kommuns politiker en chans att visa vad vallöftena är värda genom att sätta stopp för socialchefens utspel. För jag tror verkligen inte att det egentligen handlar om ett politiskt direktiv till socialchefen…

Lars Gösta Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel