Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Att satsa pengar på ett kommunalt gym är som att försöka frälsa de redan frälsta

Artikel 9 av 9
Granskning av de kommunala gymmen i Bollnäs
Visa alla artiklar

Vill Bollnäs kommun verkligen satsa på hälsa för sina invånare så är det helt andra saker som kan ha betydligt bättre effekt än att satsa på ett gym, skriver Bengt-Olof Staffas med anledning av debatten om kommunens samarbetsavtal med Nordic Gym.

Eftersom jag arbetat med rehabilitering och sjukvård under hela mitt yrkesliv både som chef och fysioterapeut är det med stort intresse jag följer den undersökande journalistik som följer upp ett gymföretag och dess avtal i det här fallet med Bollnäs kommun. Frågan kan belysas ur flera aspekter där en viktig är om verkligen en kommun skall driva den här typen av aktivitet då det finns uppenbara risker att verksamheten slår undan benen för andra aktörer genom subventionerade hyror, löner samt prissättning. Det här torde inte vara en kommuns kärnverksamhet då den handlar i huvudsak om vård, skola och omsorg.

Det finns även andra viktiga aspekter då det här handlar om träning för en mycket liten grupp människor som redan är frälsta av att träna och gärna lägger tid i ett gym på inte minst av utseendekaraktär. Här kommer säkert några att påpeka att gymmet är välbesökt av både unga och gamla och det är ju helt riktigt men det är fortfarande en mycket liten grupp vilka säkert redan förutom den här träningen åker både Vasaloppet och Vätternrundan samt går på yoga.

I mitt arbete på hälsocentral har vi idag många människor som kommer med problem av välfärdssjukdomar såsom övervikt, diabetes och dålig kondition. Den absolut största folkhälsorisken utan någon som helst konkurrens är dessutom rökning. Skulle vi i Bollnäs vilja förbättra hälsoläget på riktigt skulle just rökslut vara överlägset bäst. Det jag pratar om är mycket enklare än gym, mycket billigare och med stor möjlighet att det fortsätter över tid och det kan vara så enkelt som dagliga promenader samt minska socker intaget och lite förbättrad kost.

Ett gym är inte det första den här gruppen som blir allt större kommer att testa. Enkla aktiviteter utomhus kan nå betydligt fler med rimliga personella och ekonomiska insatser exempelvis hälsostigar, promenadgrupper, jogging, cykling är några exempel.

När det i artiklarna om gym-verksamhet med samverkansavtal med en kommun beskrivs att det har varit ”bra för kommunen och bra för kommunens innevånare” finns inga som helst redovisade objektiva resultat över huvud taget. Den som tjänat mest på den här uppgörelsen är säkert gym-leverantören som tycker det här är bra. Ja bra för en mycket liten grupp människor som i huvudsak redan har bra hälsa.

En kommun är givetvis intresserad av god folkhälsa och ska en kommun kunna påverka hälsan för många människor från alla samhällsgrupper i vår kommun är det andra satsningar som våra gemensamma resurser bör gå till.

Vänligen

Bengt-Olof Staffas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel