Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Att ha eller inte ha visir är frågan – vi i hemtjänsten vill känna trygghet!

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Buden är många till de som arbetar i hemtjänsten nu. Och kommunerna gör olika. Vissa kommuner kräver att anställda i hemtjänsten använder visir - andra avråder. Själv fick jag bara använda det hemmagjorda visiret i några dagar, skriver insändaren Stolt uska.

Jag arbetar på hemtjänsten. Mitt högt älskade jobb. Mina älskade äldre. Jag är en mycket stolt undersköterska. Ibland, om det inte är just nån trafik, så går jag mitt på gatan. Med huvudet högt. På väg till det viktigaste uppdraget jag har. Mina äldre.

Så kom corona. Alla mina kunder tillhör högriskgruppen. Vad ska vi göra? Jo, vi ska vara noga med handhygienen och försöka hålla avstånd. Vi fick munskydd. Men det var engångsskydd, så de tog slut snabbt. Och nu vet man att de inte skyddar fullt ut. Sedan tog handspriten slut och det fanns inte mer att få tag på just då. Så vi var utan ett tag. Då fick vi pappershanddukar och en flaska tvål, som vi skulle ha med oss jämt.

Tidigare hade vi alla varsin ryggsäck med lite handskar, förkläde och skoskydd i - men ryggsäckarna togs bort. Det ansågs ohygieniskt att släpa runt en ryggsäck hela dagarna. Men nu skulle vi bära pappershanddukarna och tvålen i ryggsäcken? Har det blivit mer hygieniskt nu, att använda ryggsäck?

Jag har en arbetskamrat vars dotter har tillverkat skyddsvisir åt oss i personalgruppen (annars hade vi inte haft några). Ett helt fantastiskt skydd för att vi ska slippa känna att vi eventuellt smittar de äldre. Vilken trygghet! För oss, för anhöriga och för de äldre. Och precis då hörde jag dessutom en smittskyddsläkare lovorda de där skyddsvisiren. Så jag använde mitt visir hela tiden.

Däremot skulle vi från och med nu inte använda engångsskoskydd. Det framgick dock inte om vi då skulle klampa in med skorna till alla kunder eller i strumplästen. Kan det verkligen anses vara mer hygieniskt än engångsskoskydd?

Och visiret, hann jag bara använda några dagar. Nu får jag inte använda det heller. Det sades att det varken gör till eller från, så det ska inte användas. Avstånd gäller. Någon hade sprungit ute med sitt visir och det ska vi inte göra. (det var jag) Är det mer hygieniskt att jag bär det i handen och det blir fingeravtryck och säkerligen lite baciller på den varje gång jag tar av eller på mig den hemma hos kund? För eftersom jag är hemtjänst, så springer jag mycket ute.

I Herrljunga kommun krävs det att all personal i hemtjänsten ska ha visir. Stackare! De har väl inte förstått att det gör varken till eller från ... Eller så är det faktiskt så, att de gör allt för att skydda sina äldre.

Mina äldre, deras anhöriga, jag själv, känner sån trygghet med de där visiren. Men de ska väl inte få känna det heller ... Jag går inte till mina äldre utan visiret. Ett visir säger så mycket...

Stolt uska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel