Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Att enbart fira arbetarnas dag räcker inte

I dag, på första maj, kräver vi att beslutsfattare i regioner och kommuner tar sitt ansvar och fattar de beslut som behöver fattas för att framtidens välfärd ska säkras, skriver representanter för Kommunal i en insändare.

I dag är det första maj och runt om i landet firas arbetarnas dag. Och visst ska de firas, för det är de yrkesskickliga medlemmarna i Kommunal som tar Sverige igenom pandemin. Som får vården och omsorgen att fungera och samhället att rulla på.

Men att enbart fira räcker inte. Långt ifrån.

Det måste ske konkreta förbättringar också. Välfärden måste rustas upp och tryggheten för medlemmarna i Kommunal måste stärkas.

Förra året gjorde Sveriges regioner och kommuner rekordöverskott, över 50 miljarder kronor. Samtidigt är andelen tidsbegränsat anställda inom välfärden fortsatt hög.

Inom äldreomsorgen har 27 procent en tidsbegränsad anställning inom kommunal regi och hela 37 procent inom privat regi. Bland yrkesgrupperna barnskötare, fritidsledare och elevassistenter är siffran ännu högre, hela 40 procent.

Det kommer vi aldrig att acceptera.

I dag, på första maj, kräver vi att beslutsfattare i regioner och kommuner tar sitt ansvar och fattar de beslut som behöver fattas för att framtidens välfärd ska säkras. Rekryteringsbehoven är stora och ny personal kommer inte att lockas in i dessa yrken så länge lönerna inte höjs och tryggheten stärks. Det är hög tid för förändring.

Barbro Andersson, avdelningsordförande i Kommunal Mitt

Sektionsordföranden:

Jan-Olov Sandström, Bollnäs

Majlene Westerberg, Enköping-Håbo

Hanna Romin, Gävle

Åsa Norgren, Heby

Marie Larsson, Hudiksvall

Agnes Jonsson, Knivsta

Jessica Eriksson, Ljusdal

Emil Thyr, Nordanstig

Anneli Hallström, Ovanåker

Anki Larsson, Region Gävleborg

Pia Söderman, Region Uppsala

Susanne Selander Ljunggren, Söderhamn

Ulrika Löfgren, Tierp

Helena Ersson, Uppsala

Lena Broman, Västra Gästrikland

Yvonne Mattsson, Älvkarleby

Torgny Bohlin, Östhammar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel