Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Att delta i FridaysForFuture är just nu en av de viktigaste saker du och jag kan göra – Nu behövs alla

Vi behöver bygga opinion för att få de politiska beslut som är absolut nödvändiga för att ändra den katastrofkurs vi är inne på. Denna fredag uppmanas speciellt vuxna att delta i manifestationerna under rubriken ”Storstrejk för klimatet”. Klimatet är en också facklig fråga. Det finns inga jobb på en död planet, skriver Lennart Renöfält.

Nu på fredag behövs alla: skolelever, pensionärer, lärare och andra yrkesarbetare för att delta i de klimatmanifestationer som görs på över 120 platser i Sverige och på tusentals orter runt om i världen.

Denna fredag uppmanas speciellt vuxna att delta i manifestationerna under rubriken ”Storstrejk för klimatet”. Klimatet är en också facklig fråga. Det finns inga jobb på en död planet. Alla arbetstagare och alla arbetsplatser påverkas av klimatförändringarna.

Så här svarar Greta Thunberg på frågan om hur de som är osäkra på om de skall delta i klimatstrejkerna den 27 september bör tänka:

”Vi ska tänka på det i ett större perspektiv.

– Hur vill du se tillbaka på ditt liv om 20 till 30 år? Vill du kunna säga att du kämpade och försökte skapa förändring eller att du fortsatte som alla andra för att det var för obekvämt?”

Ofta ställs frågan – vad kan vi göra konkret för att bidra till att hejda klimatkrisen? Det är viktigt vad vi gör i våra personliga liv. Och det finns massor vi kan göra för att minska våra utsläpp av koldioxid och vår konsumtion som hotar den biologiska mångfalden.

Men det personliga och politiska hänger ihop. Att delta i den globala rörelse, FridaysForFuture, som startats av Greta Thunberg är just nu en av de viktigaste saker du och jag kan göra för att bygga den opinion som behövs för att få de politiska beslut som är absolut nödvändiga för att ändra den katastrofkurs vi är inne på.

Även i Söderhamn behöver kursen läggas om. Som kontaktperson för FridaysForFuture Söderhamn har jag därför lämnat in ett medborgarförslag/e-förslag till kommunen ”Klimatplan för Söderhamn” där förslag till konkreta beslut finns om vad som behöver ske för att vår kommun skall bli en del av lösningen och inte av problemet. Omröstning pågår nu om detta och andra e-förslag på kommunens hemsida.

Så till alla som vill vara med i omställningen till ett hållbart samhälle – låt oss mötas vid närmaste klimatmanifestation på fredag och tillsammans skriva historia.

Lennart Renöfält, kontaktperson FridaysForFuture Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel