Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Att bli gammal är inget särintresse, Evensson – det är ett allmänintresse!

De flesta kommuner i landet, och alla i vårt län, har väl fungerande pensionärsråd som arbetar tillsammans med de kommunala instanserna. Dock inte i Ljusdal. Här vill man avveckla istället för att utveckla! skriver Jan Nilsson, ordinarie ledamot för PRO Ljusdal i KPR Kommunala Pensionärsrådet, Ljusdal.

Inför senaste riksdagsvalet hade PRO samtal med Stefan Löfven (S) om pensionärernas villkor mm. En av de saker som diskuterades var hur viktigt det var att pensionärerna kunde framföra sina åsikter till politikerna och att KPR var den bästa kanalen för denna konversation. Stefan Löfven höll med om att det var viktigt att denna kommunikationsväg hölls öppen och han skulle arbeta för att det skulle lagstadgas att KPR blir ett obligatorium i landets alla kommuner.

Efter valet var det helt tyst om den viktiga frågan. Inte heller de lokala s-politikerna i Ljusdal har lyssnat till pensionärsföreningarnas enträgna propåer om att KPR skall bestå. Man arbetar i stället för att lägga ner såväl pensionärernas- som handikapporganisationernas möjlighet att informera politiker och tjänstemän om deras medlemmars speciella behov.

Istället arbetar man fram en ”hållbarhetsberedning” som består av sju (7) ledamöter, vilka skall utses av kommunstyrelsen. Av de åtta punkter som beredningen skall arbeta med avser de flesta att ” Initiera ärenden för utveckling av hållbarhetsarbete utifrån Agenda 2030”. Endast två punkter har direkt med medborgarna att göra: ”Bereda inkomna medborgarförslag, synpunkter och idéer inom hållbarhet som ska behandlas i kommunstyrelsen”, samt ”Utveckla dialogen med kommunens medborgare så att medborgarna kan bli mer delaktiga i samhällsutvecklingen”. Hur detta skall gå till framgår inte – särskilt med tanke på varifrån ledamöterna rekryteras.

Läser man vidare i förslaget till reglemente står det: Om någon ledamot är förhindrad att delta i beredningens möte, skall ledamoten själv kalla ersättare ur kommunstyrelsen! Detta innebär att vare sig KPR eller RÅFF har någon möjlighet att arbeta för sina medlemmars hjärtefrågor i den kommunala processen.

Läs också artikeln: Efter protester mot paus – nu gör kommunala råden omstart: "Vill fortsätta som inget hänt"

I ett tidigare skede, då avvecklingen av KPR/ RÅFF diskuterades med kommunledningen, framhöll kommunalrådet Evensson att särintressen som KPR och RÅFF inte skulle ha egen representation i ”nuvarande” form utan agera som andra intresseorganisationer. Jag vill i det sammanhanget påpeka för kommunalrådet: Att bli gammal är inget särintresse – det är ett allmänintresse! Alla blir vi äldre och alla kan drabbas av handikapp – jag kan inte se det som ett särintresse.

De flesta kommuner i landet, och alla i vårt län, har väl fungerande råd som arbetar tillsammans med de kommunala instanserna och verkar i samförstånd för att stödja de äldre och funktionsnedsatta för att ge dem bättre levnadsförhållanden. Dock inte i Ljusdal. Här vill man avveckla istället för att utveckla! Arbeta med oss, istället för mot oss, för att värna de utsatta gruppernas levnadsvillkor.

Jan Nilsson, ordinarie ledamot för PRO Ljusdal i KPR Kommunala Pensionärsrådet, Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel