Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Återupprättad arbetslinje ger bättre välfärd

I Sverige är över 500 000 personer arbetslösa varav 14 900 personer i Gävleborg. Arbetslösheten uppgår till närmare 11 procent i Gävleborg. Sedan statsminister Stefan Löfven tillträdde år 2014 har inget annat land i EU utvecklats sämre när det kommer till jobben och arbetslösheten. Sverige har nu femte högst arbetslöshet i hela EU. Det slår hårt mot välfärden.

Vi vill bilda en borgerlig regering som återupprättar arbetslinjen och vänder utvecklingen. All arbetslöshet är allvarlig. Men särskilt bekymmersamt är den rekordhöga långtidsarbetslösheten som riskerar att bita sig fast under lång tid. Aldrig tidigare har så många varit långtidsarbetslösa. Bara i Gävleborg har 6489 personer varit arbetslösa i över ett år.

Detta påverkar inte bara de människor som hamnar allt längre från en arbetsgemenskap och egen försörjning. Det påverkar också sammanhållningen och välfärden. Bara långtidsarbetslösheten kostar välfärden 36 miljarder kronor varje år. Det motsvarar 75 000 undersköterskor eller 56 000 poliser. Långtidsarbetslösheten är till stor del ett integrationsproblem, två tredjedelar av alla långtidsarbetslösa är födda i annat land är Sverige. Och varannan av de som invandrat till Sverige och som är i arbetsför ålder, är idag inte självförsörjande.

I Gävleborg är 16 700 utrikes födda inte självförsörjande. I exempelvis Ljusdals kommun är det 75 procent av de utrikesfödda som inte är självförsörjande. Gävleborg har tagit ett oerhört stort ansvar genom att många utrikesfödda har kommit till länet men nu måste de komma i arbete och en egen försörjning.

Med vår politik kan långtidsarbetslösheten halveras på tre år och fler invandrade försörja sig själva genom arbete. Vi vill minska anställningskostnaderna för företag som anställer en person som är långtidsarbetslös och samtidigt införa en jobbpremie till långtidsarbetslösa – så att det lönar sig bättre att jobba.

Vi vill också införa ett bidragstak, som gör att arbete alltid lönar sig bättre än att stapla olika bidrag på varandra, och sänka skatten på jobb och företagande. Samtidigt vill vi lägga om integrationspolitiken med införandet av språkkrav och utbildningsplikt. Och kvalificering till välfärden ska ske genom arbete eller permanent och laglig bosättning i Sverige. Då ökar drivkrafterna att jobba och fler kommer att kunna ta de jobb som finns.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk politisk talesperson (M)

Lars Beckman, riksdagsledamot Gävleborg (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel