Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Är Söderhamns kommun helt ointresserad av miljön?

Vad har Söderhamns kommun gjort för att förbättra miljön under 2018? undrar Marie Eriksson. Herman Claesson på Bygg- och miljöförvaltningen svarar direkt.

Annons

Enligt tidningen Aktuell Hållbarhet, som granskar kommunernas miljöarbete, ligger hälsingekommunerna i botten av listan. Söderhamns kommun på plats 216 av 290 har inte ens bemödat sig att svara på tidningens enkät.

I en tid när miljön är det absolut viktigaste som vi alla måste hjälpas åt med nu, innan det är försent, väljer de ansvariga i våra kommuner att stoppa huvudet i sanden.

Som invånare i Söderhamns kommun riktar jag frågorna till Herman Claesson, chef för miljö och hälsa.

► Vad har ni gjort för förbättringar i under 2018?

► Vilka förbättringar för miljön planeras under detta år?

► Varför har ni inte svarat på enkäten från Aktuell Hållbarhet?

Marie Eriksson

Svar direkt: Hej Marie. Det är inte helt enkelt att sammanfatta Söderhamns kommuns miljöarbete i ett kort insändarsvar. För tydlighetens skull vill jag först informera om att verksamheten jag närmast företräder berör en liten del av dina frågeställningar. Vi hanterar kommunens myndighetsutövning inom miljö- och hälsoskydd, dvs tillstånd, klagomål och tillsyn över hur företag med flera, arbetar med miljöfrågor.

Hursomhelst innebär Söderhamns kommuns och de kommunala bolagens miljöarbete allt från konkret arbete som att främja cykling, effektivare energianvändning, minskade fossila utsläpp och närproducerad skolmat, till mer strategiskt arbete där t ex förslaget till ny översiktsplan i stora delar handlar om hållbarhet kopplat till Agenda 2030 och de globala miljömålen.

Jag kan också beklaga att enkäten inte besvarats. Som tröst kan jag konstatera att avsaknaden av enkätsvar innebär att vi gått miste om 24,5 poäng av totalt 41 möjliga, vilket sannolikt innebär att vi i praktiken ligger bättre till än den blygsamma platsen 216.

Vill du veta mer är du välkommen att kontakta kommunen så lotsar vi dig till rätt person utifrån frågeställning.

Herman Claesson, förvaltningschef Bygg- och miljöförvaltningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons