Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Är Moderaterna i opposition mot sig själva – kan en också undra?

För en tid sen kritiserade moderaterna Thomas Evensson och Lars Molin MP för sitt agerande i omsorgsnämndens budget. László Gönczi, ordförande i Ljusdals omsorgsnämnd, ger igen med samma mynt.

Det kan vara nog så bra att, som moderaterna Evensson och Molin gör, peka på oenigheter inom andra partier och i detta fall MP. Ja, det finns en stor oenighet gällande omsorgsnämndens finansiering under 2020.

Läs också: INSÄNDARE: Miljöpartiet i opposition mot sig själva?

En enig omsorgsnämnd har konstaterat att den inte kunde ta ansvar för de stora neddragningar som hade krävts för att klara årets budget. Följaktligen vände sig nämnden, bland andra Thomas Evensson (M), till fullmäktige och äskade mer. Båda MP:s representanter i fullmäktige var med och avslog denna begäran liksom Moderaterna. En allvarlig motgång för sammanhållningen, ja, både inom MP, M och flera andra partier.

Det är sant att omsorgsnämndens budget för 2020 var underdimensionerad, liksom under ett antal tidigare år med bland annat Moderaterna i styret. I grunden var kommunens totala budget underdimensionerad. Varken Valiansen eller Triaden hade tillräckligt bra förslag som kunde fixa problemen.

Lite brydd blir jag dock på er syn på de extra pengar som staten har skickat till kommunen. Helt riktigt, de var inte öronmärkta, men den som hade öron har märkt att det finns en överväldigande samsyn i Sverige att äldreomsorgen är underfinansierad och att staten hjälpt till.

Omsorgsnämnden har som sagt, i stor enighet, tagit ansvar för detta genom att avstå från att dra ner mer. Tillsammans med de två andra stora nämnderna blev det en minusprognos på över 50 miljoner. Skatteintäkter och extra statsbidrag har gjort att kommunen går, trots det, plus!

Varför ni inom M inte hörsammat er representant i nämndens vädjande borde lika väl kräva en förklaring som oenigheten inom MP. Som grön politiker anser jag att det är rimligt att olika representanter i ett parti har olika åsikter, mitt problem är att jag anser att fullmäktige har tagit ett oklokt beslut. Och det beklagar jag.

László Gönczi Ordförande i Ljusdals Omsorgsnämnd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel