Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Är Ljusdals bibliotek den nya fritidsgården?

Ska det behövas vakter på ett bibliotek? Hur kommer det sig att vissa ungdomar är så totalt respektlösa och inte har vett att sköta sig på en offentlig och lugn plats som kommunhuset – och framför allt biblioteket – är tänkt att vara? undrar Pär.

Var idag, måndag 21 oktober, på eftermiddagen vid 15.30-tiden på Ljusdals bibliotek. Tänkte ta en lugn stund och läsa några tidningar och låna böcker. Blev väldigt förvånad när jag kom in, kändes som jag kommit till en fritidsgård.

Hela tiden så var där några ungdomar som sprang runt och skrek och jagade varandra. Efter ett tag försökte personalen att få tag på dem, men då sprang de bara runt bland hyllorna och gömde sig. Det var även ett par av besökarna, ett par damer, som försökte hjälpa till. Ungdomarna var helt respektlösa och brydde sig inte alls om vad personalen och damerna, sa åt dem. De bad två till tre av ungdomarna att lämna biblioteket. Vilket de inte gjorde, de gick ut genom entrédörren till biblioteket men sprang in igen.

Tillslut gick jag fram till en av dem, han som var mest respektlös och väsnades mest. Jag sa inget ställde mig framför honom och pekade på dörren. Han mest titta på mig och frågade vad jag ville. Jag sa inget, bara gick närmare tills dess att han gick ut. Några av personalen följde efter dem ut i entréhallen. Då sprang de runt lite där ute och väsandes igen, innan de till sist lämnade kommunhuset och biblioteket.

Hur kommer det sig att vissa ungdomar är så totalt respektlösa och inte har vett att sköta sig på en offentlig och lugn plats som kommunhuset – och framför allt biblioteket – är tänkt att vara? Till ungdomarnas försvar får jag väl säga att förmodligen har de inte haft ett bibliotek där de är födda och vuxit upp, så de har kanske inte lärt sig ännu hur man beter sig där. Men det är ändå inget försvar till att inte göra som andra personerna ber dem att göra. Biblioteket, är personalens arbetsplats och besökarnas andningshål, och där det bör var lugnt och stilla.

Är det verkligen tänkt att det skall vara en fritidsgård efter skolan att gå till biblioteket och leka? Finns det inget ställe där det passar bättre att bedriva sina lekar än på biblioteket? Om inte så är det ju beklagligt och kommer förmodligen att göra så att många personer, äldre som yngre, inte kommer att gå till biblioteket, för det som biblioteket är tänkt att vara. Jag kommer inte att göra det i alla fall, så länge det inte blir en ändring.

Här finns det verkligen något för de styrande i kommun, och skola, att tag tag i, och det tror jag måste markeras och göras väldigt snart! Ska ju inte behövas vara vakter på ett bibliotek, eller? I Ljusdal är ju allt möjligt....

Pär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel