Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Är det någon mening med skolplikt om inte skolan gör det den ska?

När ska kommunerna ta sitt ansvar att inrätta en skola för alla? Klarar inte Sveriges kommuner av detta borde ansvariga politiker fundera över om vi ska ha skolplikt över huvud taget, skriver En nygammal Bollnäsbo.

Kommunerna har vissa åtaganden: skola, vård och omsorg. När det gäller skolan har vi skolplikt. Enligt lagen skall alla elever få undervisning efter sina förutsättningar.

Hur ser det ut idag? Jo, två tredjedelar klarar skolan något så när - resten gör det inte. De lämnas p g a att det saknas tillgång på behöriga och/eller resurser till lärare över huvud taget. När ska kommunerna ta sitt ansvar att inrätta en skola för alla? Klarar inte Sveriges kommuner av detta borde ansvariga politiker fundera över om vi ska ha skolplikt över huvud taget. Det kanske skulle underlätta för den tredjedelen som skolan inte klarar av idag.

Det finns andra åtaganden som tydligen är viktigare - exempelvis skapa ett torg i centrala Bollnäs med en "ihålig" scen"och stolar som inte går att flytta på, beslutet bygga en bandyarena som man tror skall vara "självgående" (ingen annan arena i Sverige gör det idag, inte ens Sandviken som fått sin till skänks)

Jag efterlyser en långsiktig planering av respektive kommun - Hur vill vi att vår kommun skall locka till sig nya invånare? Vad förutsätter man skall finnas för att flytta till en ny kommun?

Låt kommuninvånarna komma med förslag och anordna en omröstning på t ex fem förslag. Där ska finnas en kort respektive långsiktig planering samt en konsekvensbeskrivning för varje förslag - utarbetat av kommunens tjänstemän. Jag tror det skulle bli billigare än att anlita olika typer av konsulter eller åka på dyrbara "studieresor".

En nygammal Bollnäsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel