Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Angående hotbilden mot utbildningsnämnden Ljusdal: Viktigt att vi får veta vem som hotat – och vad hotet gällt

Vem som har blivit hotad är inte nödvändigt för nämnden att veta. Men övriga i nämnden måste kunna se om sin personliga säkerhet. Olaga hot ligger inom allmänt åtal, och då borde en ansvarstagande ordförande personligen genomföra en anmälan så dylikt beteende snarast beivras, skriver styrelsen i Ljusdalsbygdens parti.

Det har genom lokaltidningen blivit känt att utbildningsnämnden i Ljusdal har stängt två möten pga hot mot förtroendevalda. Även på ledarplats lyfts detta fram, och vår partimedlem Marie Mill (LB) anklagas för att ha sagt att själva hotet var en så kallad ”fake news” det vill säga en falsk nyhet.

Det här stämmer inte. Det Marie yttrade var att om det inte blir polisanmält och inte nämnden får reda på vilken slags hot det är så är det att betrakta som en påhittad eller överdriven uppgift.

Utbildningsnämndens ordförande hävdar att hon inte kan informera nämnden då hon inte vill hänga ut en enskild politiker. Det är nu heller inte nödvändigt. Vem som har blivit hotad är inte nödvändigt för nämnden att veta, däremot är det av högsta vikt för de övriga i nämnden att få veta vem det som har hotat och vad hotet i fråga har gällt. Detta för att övriga i nämnden ska kunna se om sin personliga säkerhet. Att nämnda ordförande även hävdar att det är upp till den enskilde att anmäla är även det märkligt.

Olaga hot ligger nämligen inom allmänt åtal, och då borde en ansvarstagande ordförande personligen genomföra en anmälan så dylikt beteende snarast beivras.

Ledamöterna och ersättarna i utbildningsnämnden hanterar ofta sekretessbelagda uppgifter, så att informera om vem som hotat borde inte vara någon som helst konstighet.

Styrelsen i Ljusdalsbygdens parti

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel