Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: 24 döda förra året – i dag är det Workers memorial day

LO-representanter skriver om Workers memorial day, som infaller i dag, 28 april.

I dag är det Workers memorial day. Förra året var det 24 arbetare i Sverige som inte kom hem till sina familjer. Enligt FN-organet International Labour Organisation (ILO) så dör en arbetstagare var 15:e sekund i världen. I dag hedrar vi dem som gått bort på grund av sitt arbete – genom att kämpa för en anständig arbetsmiljö för oss som lever.

Kanske låter 24 arbetare inte så mycket? Det är den lägsta siffran på många år. Men det finns en ny grupp döda som inte syns i statistiken. LO-förbundens medlemmar kan inte arbeta hemifrån. De står i frontlinjen i kampen mot covid-19. Det är vanligt folk som ser till att vårt samhälle fungerar. LO-förbundens medlemmar tar den största hälsorisken, med i värsta fall livet som insats.

I dag är det många skyddsombud som kämpar, ofta tillsammans med arbetsgivare, för en bättre arbetsmiljö. Vi ser hur vårdpersonalen utsätts för risker runt virussmitta. Vi ser hur de som arbetar i handeln också är utsatta. Vi ser de som arbetar med livsviktiga varutransporter, taxi och kollektivtrafik. Vi ser också hur trygghetssystemen i välfärden inte riktigt täcker upp på ett det sätt som vi önskar.

LO-facken ser stora behov på förändringar som krävs för att göra samhället tryggare och bättre.

Vi kräver:

►Att arbetare i kontaktnära yrken ska prioriteras i vaccineringen.

►Att tillsvidareanställning på heltid blir norm. Det är otrygga anställningar som pressar människor till farlig sjuknärvaro.

►Att karensdagens tas bort permanent. Det finns de som på grund av karensdagen inte har råd att vara sjuka – och därför trots sjukdom går till arbetet.

►Bättre systematiskt arbetsmiljöarbete. Fler företag måste arbeta mer effektivt med det systematiska arbetsmiljöarbetet tillsammans med sina skyddsombud.

►Bättre utbildade arbetsledare och skyddsombud. För att klara det arbetet krävs mer utbildning.

►Hållbara arbetsplatser med tillräckligt många arbetskamrater. Bara så kan sjukdomar och skador minska.

I dag minns vi våra döda arbetskamrater. I morgon behöver vi förändring. Ingen ska behöva dö på jobbet!

Ann-Sofie Johansson, ordförande LO-facken i Bollnäs

Lennart Berglund, ordförande LO-facken i Ljusdal

Mikael Andersson, ordförande LO-facken i Norra Hälsingland (Hudiksvall och Nordanstig)

Annki Nilsson, ordförande LO-facken i Söderhamn

Patrik Bossen, ordförande LO-facken i Ovanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel