Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARBILD-REPLIK: Som om Solums insändare hade facit?

Ni som nu tror att vi människor är orsaken till att glaciärerna smälter, varför började de smälta redan för 10 000 år sedan? undrar Olle Gill i en replik på Karin Solums tidigare "återvunna insändarbild". Bromsa denna hysteri till balans och mer eftertanke om orsak och verkan.

Annons

Vem eller vilka har bestämt att jordens temperatur skulle vara bestående utan uppvärmning eller nedkylning. Dessutom under vilken period skulle den tiden ha varit konstant?

Vi får ju inte ignorera att vi i Norden hade en cirka 3 km tjock inlandsis för sådär 10 000 - 12 000 år sedan. Att uppvärmningen av någon orsak startade då, sakta men säkert, kan ju bero på jordens bana runt vår sol – då det bevisligen inte fanns vare sig diesel - bensin eller koldrivna fordon eller kraftverk då på den tiden.

Eftersom Karin Solum eller Mittmedia vill visa hennes 11 år gamla bild så tänkte jag också på min bild, där jag belyser hur politiker och makthavare genom idéer kan påverka befolkningen till det mesta, i form av sekthysteri eller med hjälp av experter av olika slag.

Det är bara 10 år sedan våra experter lovprisade dieselfordon av sådan miljöfördel att man delade ut 10 000 kr till dem som köpte dessa bilar. Nu har samma experter gjort en total helomvändning. Varför? Ja svaret på den frågeställningen lär nog komma inom kort.

Ni som nu tror att vi människor är orsaken till att glaciärerna smälter, varför började de smälta för 10 000 år sedan? Om vi nu är skyldiga, så är det känt att just vi i Sverige bara avger en bråkdel av den totala koldioxidens utsläpp på jorden. Kina däremot står för en ansenlig del av koldioxidutsläppen, men ingen av er inom aktivistgruppen har några idéer om Kina och vår handel med deras varor. Nej, vi sänker oss själva med hjälp av ett jippo kring "Greta" som en symbol för sanningen om klimatets förändring – som pågått så länge jorden funnits.

Men skulle vi nu gå mot en istid, så var lugn. Då är det bara att ha fler kossor, gasa mer med bilarna, köra igång kolkraftverken, för annars fryser vindkraftverken fast i sin propelleraxel.

De som lever får se, men bromsa denna hysteri till balans och mer eftertanke om orsak och verkan. Vetenskapen är ofta på fel spår men tiden brukar komma ikapp och man gör rättelser.

Olle Gill, illustratör och undrande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel