Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARBILD: Naturen är på väg att få rättigheter

Man kan faktiskt fundera över om inte allt som lever här på klotet har en rättighet att få finnas. Någon slags global rättighet. För alla behövs, ju. Varför blev de annars till? Det måste finnas någon mening med alla växter och djur, skriver Karin Solum.

Planeten Jorden som vi lever på, även kallad Moder Jord, utnyttjas brutalt som ett rättslöst objekt. Vi människor kommer först och vi tar för oss, utan hänsyn till djur eller natur. Men man kan faktiskt fundera över om inte allt som lever här på klotet har en rättighet att få finnas. Någon slags global rättighet. För alla behövs, ju. Varför blev de annars till? Det måste finnas någon mening med alla växter och djur.

Sanningen är att vi människor måste leva i harmoni med naturen. Det gör vi inte idag och klimatförändringarna visar på att vår livsstil är ohållbar.

Med ursprungsfolken i spetsen händer saker nu. De har aldrig betraktat naturen som en råvara eller resurs. De bryr sig inte bara om andra människor utan även djur, växter, floder och skogar.

Behovet av att skapa naturens rättigheter i lag har redan kommit till stånd: i Bangladesh, Nya Zeeland, Indien, Ecuador och Bolivia, bland annat, har i lag glaciärer, floder, djungler, källor, vattenfall, skogar fått status som juridiska personer. Den/de som förstör eller smutsar ned kommer att bli åtalad. Försvarsmakten som utför skjutövningar i Vättern, en stor dricksvattenkälla, ligger risigt till.

För diskussioner pågår i Sverige om att få till stånd en lag om Naturens Rättigheter, att floder, skogar, vattenfall, etcetera blir juridiska personer.

På en förstörd planet kan heller inga mänskliga rättigheter upprätthållas.

Karin Solum, partiet Vändpunkt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel