Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnar sprider skräck i Borgsjöbyn

/

En björnhona med två ungar sprider skräck i Borgsjöbyn. Sen midsommarafton har de visstats nära husen och kalasat på myrstackar – och en husvagn.
– Jag hade två bisamhällen i husvagnen, som ska vara ett skydd mot rovdjur. Nu är skogen full av delar från bikuporna som var i husvagnen, säger en boende i området.

Annons

Det är främst en samling bikupor som fångat björnarnas intresse i Borgsjöbyn. Men nu har de blivit väl närgångna för byborna.

– För någon dag sedan gick jag rätt in i björn, vi var kanske fyra meter ifrån varandra. Sen minns jag inte så mycket, vi sprang åt varsitt håll, säger en boende i området.

Dagligen har björnarna visat sig för byborna, som känner stor rädsla för att vistas ute.

– Vi har sett dem varje dag nu, alla i byn är oroliga och rädda. Ingen vill gå ut över huvud taget. Jag tittar mig alltid över axeln hela tiden när jag är ute och går, säger en boende i området.

– I dag har jag bara sett en unge, men den var bakom min vedbod och grävde upp en myrstack, säger en boende i området.

Läs även: De hade vargen runt knuten

Läs även: Mötte björn i Birsta

Byn lever i skräck över att möta björnarna när de är utomhus. Nu hoppas byn på att få skyddsjakt, eller på något vis bli av med de närgångna björnarna.

– Det är polisen som beslutar om skyddsjakt, men det är väldigt svårt att få. Det är väl så att det måste hända något första, hänga på liv och lem, säger en boende i området.

Vad ska bi göra nu?

– Jag vet inte om vi kan göra så mycket, förr eller senare så försvinner de. Men risken är att de kommer tillbaka senare, jag vet inte, säger en boende i området

Tre bisamhällen har björnarna ätit upp och nu har länsstyrelsen satt upp elstängsel runt de som finns kvar.

– Det är statens björn, därför deras skyldighet att sätta upp stängsel, säger en boende i området.

Det är inte främst honungen som björnarna är ute efter, utan larverna som finns i kuporna.

– Det är mycket protein i det, dessutom har vi en sen vår. Björnen brukar beta en hel del gräs, men när det vuxit så dåligt är de väl extra hungriga, säger en boende i området.

Mer läsning

Annons