Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Innovativ upphandling löser bostadsbristen

Gösta Sundberg, uppfinnare byggmaterial, som har idéer på hur bostadskrisen kan lösas.

I Paris enades världen om en genomgripande global omställning. Utsläpp av koldioxid ska minskas så snart som möjligt. Och utsläppen ska balanseras genom att lagra kol i naturen, i växande skogar.

Betong står för fyra procent av världens koldioxidutsläpp. 2021 ska all nyproduktion vara nära noll energibyggnader inom EU. Klimatbelastningen i lågenergihus med betongstomme är lika stor som vid drift av huset under 50 år. Dessa utmaningar skapar möjlighet att skapa innovativa byggsystem likt Ericssons mobilsystem. Förebild är Televerkets upphandling av NMT – Nordiskt Mobil – Telefoni. Upphandling är drivkraft för hållbara hyreslägenheter för de med lägst inkomst. Kommunen ger markanvisning av tomträtt till privata och allmännyttiga bostadsbolag med krav att upphandla lägenheter om 35 kvadratmeter, rum med parsäng och kök med livslängd 100 år.

Upphandlingskriterier är klimatpositiv byggfas, energihushållning 20 procent bättre än byggreglerna, pris hälften av SCB-snitt hyreshus storstad och antal nya enkla byggindustrijobb är hälften av totalt antal timmar. Upphandling är inget avsteg från lagen om offentlig upphandling. Uppförande av hus på Nobelvägen Högskolan Gävle med innovativa medel från Boverket visar att nya enkla industrijobb kan skapas och att kostnad kan halveras. AP-fonder och privata aktörer kan bilda bostadsfonder. 700 000 små hyreslägenheter minskar risk för finanskris. Hyra 3500 kronor per månad. 70 000 enkla årsarbeten i byggindustri kan skapas.

Gösta Sundberg

uppfinnare byggmaterial

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel