Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Innehåll viktigare än många skolor

Under en följd av år har resurser närmast eleverna minskat i Bollnäs kommunala skolan. Det handlar om lärartid per elev, det handlar om läromedel.

Vad anser lärare, har jag rätt eller fel? Samtidigt går det åt mycket pengar. Redan i budget mycket pengar, som ändå inte räcker till. Vad anser revisorer, har jag rätt eller fel? Just nu pågår budgetarbete inför 2012. Det prutas och det kommer att bli än mindre per elev, ytterst hårdhänt. Vad anser lärare, elever och föräldrar om detta? Jag anser att vi spar för hårt nära eleverna.

Husen är fortfarande nästan lika många och stora som när vi hade betydligt fler elever. Hur klokt är det? Den övergripande organisationen, även den är i stort oförändrad. Inte så konstigt eftersom det är lika många ställen att styra och ställa med. Hur rimligt är detta? Skolans organisation behöver i grunden förändras. Som centerpartist har jag tilltro till människors egen förmåga att ta ansvar för sig själv och för andra. Makt och resurser behöver flytta ut ur stadshuset och in på skolorna.

Vi behöver bara titta runt i kommunen på friskolor som etablerats. De har byggt nytt och de har inte byggt en stor överbyggnad. De söker medvetet smarta lösningar om hur resurser ska användas och de skapar korta beslutsvägar. Rationellt och effektivt med huvuduppgiften i sikte. En huvuduppgift som innebär kunskap och demokratisk fostran till våra elever.

För mig är det självklart att kommunens egna skolor ska ha lika bra förutsättningar som friskolor. Så är det inte i dag. Våra kommunala pengar läcker till halvtomma lokaler och en central organisation som inte fullt ut är anpassad till antalet elever. Som kommun behöver vi skapa mer självständiga skolor där människor får styra över sin tillvaro. Förutsättningen är att vi skapar hyggligt stora, rationella enheter som får ta ansvar för resurser och resultat. Det är vad jag tror på. Om detta innebär att det uppstår ytterligare någon friskola på resan, då välkomnar jag naturligtvis dessa.

Jag prioriterar skolor med bra innehåll före att vi har många skolor överallt. Jag anser att våra kommunala skolor ska få styra och ställa över sin tillvaro, i långt större utsträckning än i dag. Då kommer vi att få se även kommunala skolor med starka egna profiler. För att detta ska kunna fungera behöver vi skicka med resurser. Resurser som är fullt möjliga att frigöra ur alltför mycket hus och ur en tung överbyggnad. Tilltro till människors förmåga att ta ansvar och vara delaktiga, är grundläggande för Centerpartiet. Lika grundläggande är att vi ska hushålla väl med gemensamma medel. En centerpartist, lite äldre än jag, uttryckte detta på följande vis: ”man ska vara rädd om kommunens pengar”.

Bengt-Olov Renöfält (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel