Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröderna Hajo ger extra energi – Hassan om Faluns vändning: "Det blir mycket grisspel"

En tuff knipa som kräver extra energi. Då kallar IBF Falun in bröderna Ciya och Hassan Hajo i hagen.
– Vi bara springer och springer, säger 20-årige Hassan efter kämpasegern (4–3) i den femte semifinalen mot Storvreta.
I kväll väntar en ny ödesmatch i Uppsala.

Annons

Läs även en artikel från 2009 om Hassan Hajo: Hajos älskar innebandy

Underläge 1–3 i matcher och 0–2 efter första perioden.

Falun var ett mästarlag i rejäl brygga i onsdagens femte semifinal hemma mot Storvreta.

Det var baktakt i det mesta när Falun, återigen, fick komma till spel utan sin kreative härförare Rasmus Enström. Den lårskadade kaptenen satt med på bänken, men kunde inte spela.

Hassan Hajo hoppar högst, med stöd av storebror Ciyas axlar, efter Faluns segermål i sudden.

Och när Storvreta i slutet av första perioden gjorde sitt andra turliga mål, då styrdes Alexander Rudds skott in via Ciya Hajos fot.

Läs även: Hajo hängde kvittering – men Falun kraschade till slut: "Måste vara bra 60 minuter"

– Nä, första perioden var inget vidare. I det läget fick jag kliva in tillsammans med brorsan och Casper Backby. Vi har haft det uppdraget även tidigare i slutspelet, att kliva in med massor av riv och slit och energi, säger Hassan Hajo, som vet att vissa tuffa lägen kan kräva annat än skönspel för att lösa problemet.

– Det handlar inte om glamour, det är kriga och grisa som gäller. Vår grej är att förvirra Storvreta, och att tända både laget och publiken. Det lyckades rätt bra till slut, säger Hassan.

Falun spelade runt på tre kedjor från den andra perioden, fick häng med ett mål av Simon Palmén. Resten av ödesmatchen blev tät och dramatisk.

Avgörandet kom först i sudden-förlängning där Simon Cederström kunde sätta segermålet till 4–3.

– Otroligt skönt, vi har varit lite osäkra på oss själva men nu känns det som vi är kraftigt på gång. Vi måste kriga lite extra med ett stort hjärta nu när Enström inte finns med. Jag vet inte om han kan spela på fredag heller, säger Hassan Hajo, 20-åringen som följt i nio år äldre storebror Ciyas spår.

Men det har inte varit någon spikrak resa mot A-laget.

– Första säsongen, när jag kom till Falun för att gå gymnasiet, blev jag snabbt uppflyttad i A-truppen. Men sedan gick ett helt år bort efter en tuff fotskada och operation, berättar Hassan, som först den här säsongen fått mer rejält med speltid.

– Det har väl blivit lite av ett genombrott för mig. I början av serien fick jag mest spela back, men under senare del har det blivit lite olika roller. Jag trivs allra bäst som forward ändå, får ut mest av mitt spel i den positionen. Där kan jag utnyttja löpstyrka och vinna en hel del boll, säger Hassan, som även på planen följer sin brors modell.

Hassan Hajo hamnade också lite extra i hetluften efter seriematchen hemma mot Karlstad, när han blev utsatt för något han uppfattade som rasistiska tillmälen från en motståndare.

– Man kan säga fula saker, men går det över en viss gräns är det inte okej. Vi har olika färg på huden, men samma färg på hjärtat, sade Hassan Hajo efter den matchen.

Även vid sidan av planen går Hassan i storebrors spår, och jobbar även han som elevassistent.

Och han stortrivs i Falun.

– Det är jättebra här, en lagom stor stad. Det finns ju mer att göra än hemma i Alfta, där får man mest ägna sig åt att träna, säger Hassan.

Båda bröderna Hajo har utgående kontrakt, och vad gäller framtiden är ingenting klart.

– Det där får vi ta efter säsongen. Nu är det bara fullt fokus på nästa match, det är ju vinna eller försvinna igen.

Den sjätte semifinalen spelas i Fyrishov på fredagkväll, Storvreta leder med 3–2 i matcher och kan avgöra på hemmaplan. En eventuell sjunde och avgörande match spelas i Falun på söndag.

Läs även: Guldjubel för bröderna Hajo

Mer läsning

Annons