Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I huvudet på serieledarna från Håsta

/
  • Magnus Lampert hjälper Håsta med mental träning.
  • Tränaren Johannes Persson (till vänster) ser positivt på den mentala träningen.
  • Även spelarna uppskattar Magnus Lamperts insatser.

Armhävningar, plankan och snabba rusher.
Ett fyspass kan se ut på många olika sätt.
Division 2-klubben Håsta har sedan förra säsongen även satsat på en helt annan bit av träning.
– Jag både tror och vet att det hjälper, säger Magnus Lampert som hjälper klubben med mental träning.

Annons

Det var inför förra säsongen Magnus Lampert och Håsta kom i kontakt med varandra. Lampert, som är förbundskapten för svensk bilsport och tidigare fotbollsprofil i Hudiksvall, jobbar med mental träning och inledde ett samarbete med klubben.

– Vi kickade i gång med en föreläsning och det blev ett ganska stort intresse. Så under förra säsongen körde vi ungefär en kväll i veckan under högsäsongen och jag jobbade med 12-15 spelare, säger Magnus Lampert.

Från klubbens sida har man bara sett positiva effekter efter det inledande samarbetet.

– Vi tyckte det kunde vara en rolig och bra grej att göra. Spelarna har reagerat positivt och vi får bra feedback av Magnus, säger Håstas tränare Johannes Persson, som regelbundet får viss feedback av Magnus Lampert efter hans samtal med spelarna.

Den mentala träningen har hittills gått ut på att Magnus Lampert träffat spelarna i enskilda samtal, där man pratat om allt mellan himmel och jord. Främst har inriktningen varit att gynna idrottsprestationen, men man har även berört saker utanför innebandyn.

– Det är kul att få jobba med ett lag hemma i trakten. Jag ger spelarna uppgifter också och är ganska hård på att de är gjorda. Det är viktigt att jobba förberedande och långsiktigt för att lufta och ventilera, säger Magnus Lampert.

19-årige forwarden Simon Larsson har precis haft sin första träff med Magnus Lampert, och han är positiv till klubbens satsning på mental träning.

– Det var givande och jag har redan lärt mig mycket. Vi pratade om olika metoder, säger han.

Kan du ge något exempel?

– En trestegsmetod som handlade om tanke, beteende och konsekvens. Jag tycker det var riktigt intressant och roligt att lära sig.

Hur stor roll spelar det mentala inom idrotten tycker du?

– Det spelar stor roll tror jag. Men det är kanske inget man tänker på så mycket. Sen är det väl svårt att säga, det är nog mycket från person till person, säger Simon Larsson.

Till den här säsongen har den mentala träning fortsatt. Tanken är att ta arbetsmetoderna vidare ett eller ett par steg. Magnus Lampert har varit med och observerat laget på träning. Nästa steg: match.

– Tanken är att jag ska vara med i båset under en match. Då ska jag kunna vara där som hjälp och ge feedback om det behövs, säger Magnus Lampert.

Ett annat steg är att börja med gruppsamtal.

– Att prata i grupp kan vara en bra inriktning för de som inte riktigt vågar annars. Samtidigt är det ett bra sätt att kitta ihop gruppen ännu mer, så det inte bara blir under matcher.

Hur viktigt är mental träning kontra fysisk träning?

– Ser man till innebandyn skulle jag säga 60/40 i favör för fysisk träning. Men det är svårt att mäta vilka effekter mental träning har. Men jag tror och vet att det hjälper.

Johannes Persson ser också positivt på träningen. Han tror att det kan ha hjälp i ett mycket specifikt fall.

– Som exempel har vi alltid haft svårt i Allianshallen (Uppsala) tidigare men förra säsongen förlorade vi inte alls där, säger han.

På fredagen jagar Håsta femte raka segern då man tar emot Sundsvall på hemmaplan.

Mer läsning

Annons