Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Behövde det i skrift"

/

Alfta Indians är redo för spel i division 1.
Men det först sedan spelarna uppfyllt tränarens krav att skriva på ett särskilt avtal.
– Ska jag lägga ner själ och hjärta, måste jag vara säker på att spelarna också gör det, säger Mattias Asp.

Annons

Det har varit en orolig och turbulent tid för ett Alfta Indians som länge hade att förbereda sig för comebacken i ettan utan ledning.

Men på måndagen kunde flera frågetecken rätas ut.

Gamle tränaren – och en grundbult i föreningen – Mattias Asp är redo att ta nya tag igen.

Förutsättningen var att samtliga spelare skrev under ett särskilt sorts avtal där Asp formulerat ett antal grundläggande regler, som en värdegrund.

– Det handlar om allt från attityd på träningar till hur vi uppträder under matcher, om lojalitet mot laget och respekt för varandra. Inga konstigheter, egentligen, säger Mattias Asp.

Har det varit problem med det här tidigare?

– Det har funnits en viss mån av bristande proffsighet, en tendens att fokusera mer på sig själv än på laget. Det är också uppenbart att muntliga överenskommelser inte riktigt har räckt, jag ville ha det skriftligt den här gången. När spelarna nu ställer upp på det, kan jag också se det här som en skitkul utmaning.

Den nya energin i klubben innebär också att poängkungen Tom Hansson kommer hem efter en säsong ettan med topplaget Runsten, nu i en delvis ny roll som spelande assisterande tränare.

– Vi har inte diskuterat detaljerna ännu, men det blir något åt det hållet, säger Mattias Asp, som också kan komma tillbaka direkt tack vare att de praktiska förutsättningarna fallit på plats.

– Jag har en ny tjänst som biträdande föreståndare på ett boende för ensamkommande flyktingar i Edsbyn, vi startar verksamheten i november. Och då jobbar jag mer dagtid,säger Asp – som på sikt vill utbilda sig till integrationspedagog.

Han får viss övning genom att integrera några nya spelare i truppen – Alexander Eriksson från Edsbyn och egna unga produkten Jesper Josefsson som tidigare tvekat om satsningen.

– Det var flera som tvekade, men nu är alla med på tåget. Dessutom gör Anders Westman comeback under hösten, men först ska han kurera en skadad fot och åka till USA, säger Mattias Asp.

Alfta Indians spelar dubbel hemmapremiär till helgen – mot Skellefteå på lördag och Gamla Stan (Skellefteå) på söndag.

Mer läsning

Annons