Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff utmaning för allsvenskans yngsta tränare

Förra säsongen gjorde Andreas Asp sin första säsong som seniortränare.
På lördagen gör 22-åringen allsvensk debut som seriens yngsta huvudtränare.
– Precis som för spelarna är det nervöst, men jag måste sprida lugn och trygghet, säger han inför premiären.

Annons

Slå upp ordet kometkarriär i en ordbok och det är inte omöjligt att en bild på Andreas Asp dyker upp. Han är bara 22 år men har på en dryg säsong gått från sitt första år som seniortränare till att förbereda H/B för premiären i allsvenskan.

Tränarkarriären började redan som 16-åring. Då tog Andreas Asp över ett P95-lag. Några år senare flyttade han till Gävle för att plugga och tog över Gävle GIK:s P96-lag. Efter en säsongs uppehåll var det slumpen som förra säsongen tog honom till huvudansvaret i division 1-laget Runsten.

– Jag såg en annons på Gästriklands innebandyförbunds hemsida att Runsten sökte tränare till ungdomslag. Jag sökte och sedan hörde de av sig och sa att det fanns två positioner, säger Andreas Asp.

En av positionerna var som a-lagstränare, men när Asp fick frågan var han först inte alls intresserade utan svarade:

– Nej, för fan! Jag var inte redo för det, jag ville ha ett ungdomslag men jag provade att leda några träningar och det kändes bra. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppdraget, säger han.

Men uppdraget fick han och han ledde det unga Runsten till topp fyra och kval mot allsvenskan. Där blev det dock två raka förluster, mot hans nya klubb H/B.

– Efter säsongen i Runsten hörde flera klubbar av sig. Strömsbros både herr och damlag. Även Gävle GIK hörde av sig om en position som assisterande tränare. Men Hudik passade ändå bäst. Jag är inte redo för SSL ändå.

Är du redo för allsvenskan då?

– Egentligen inte kanske, men det är svårt att veta när man aldrig varit på den nivån. Kunskapsmässigt är jag redo. Ledarbiten är en hel vetenskap och där har jag väl en bit kvar.

Året i Runsten gick fort men det hann ändå bli mycket lärorikt för Andreas Asp. Även om bristen på erfarenhet är någonting han reflekterade över.

– Vi hade ett väldigt ungt lag i Runsten och jag var själv större delen av säsongen och fick lära mig mycket. Problemet med liten erfarenhet är att inte kunna luta sig mot tidigare händelser när man ska fatta beslut. Det blir mer på chans, men å andra sidan blir det kanske lite mer nytänk då också.

Andreas Asp har ett förflutet som innebandymålvakt, men valde tidigt att avsluta spelarkarriären.

– Jag fick problem med knäna och insåg väl min begränsning som spelare.

Hade du tidigt ett intresse för att bli tränare?

– Nej, absolut inte innan jag testade, men jag var ju bara 16 år då. Jag har väl varit en informell ledare som spelare och i vänskapskretsar så just det kändes inte som något nytt. Men själva ledarskapsbiten är väl det jag måste jobba på.

Finns det några svårigheter att vara huvudtränare som 22-åring?

– När du börjar ligger du kanske på minus. Det enda folk vet om en när man kommer till ett lag är namn och ålder. Men jag har inte filosofin att sätta spelarna på plats i en maktposition för att få respekt. Man har kanske lite mer att bevisa som ung tränare.

Är du mogen för din ålder?

– Nej, det vet jag väl inte. Kanske vad gäller innebandyn då.

Andreas Asp är inte den som hörs eller syns mest när han står på tränarbänken. Rollen som aktiv ledare tar i stället Thomas Elving på matcherna.

– Jag är väl rätt lugn och försöker vara pedagogisk och analytisk, säger Andreas Asp.

Hudik/Björkberg är nykomling och kommer få slita hårt i alla säsongens matcher för att få någonting med sig. Målet för laget är glasklart.

– Vi ska klara kontraktet och försöka etablera oss i allsvenskan. Jag vill också att våra unga spelare ska bli bättre och att vi ska ha en atmosfär som är välkomnande mot nya yngre spelare. Ett juniorlag är egentligen nödvändigt för en elitsatsning, men det är inget man fixar till på en säsong.

Hur ska ni göra för att klara nytt kontrakt?

– Vi kommer behöva lägga fokus på defensiven och helt enkelt köpa att motståndarna har mer boll än oss. Mål kommer vi göra ändå för vi har så kreativa spelare.

Wibax Patriots från Piteå står för motståndet i lördagens premiär. Och visst känner Andreas Asp viss press inför mötet med laget som vunnit sex av de åtta senaste matcherna mot H/B.

– Jag har ju tagit över ett succélag och det är utmaning. På ett sätt är det enklare att ta över en förlustmaskin.

Oavsett hur det går för H/B den första allsvenska säsongen så lär Andreas Asp gå en ljus framtid till mötes som innebandytränare. Och 22-åringen har drömmar.

– Jag tycker innebandy är det roligaste som finns och siktar på att bli heltidsanställd tränare, men dit är det många år. En dröm är väl att bli förbundskapten, säger han och lägger till:

– Men det stannar väl kanske vid en pojkdröm.

Mer läsning

Annons