Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael Wiberg om jobbet utanför planen inför allsvenskan

/
  • H/B-ordföranden Mikael Wiberg har inte haft en lugn stund sedan avancemanget till allsvenskan blev klart.

Att ta steget från division 1 till allsvenskan innebär inte bara en stor spelmässig skillnad.
Även utanför planen är tempoökningen markant och jobbet för att förbereda en hel klubb för spel i landets näst högsta serie är tufft.
– Jag har inte vilat sedan förra säsongen var över, säger Hudik/Björkbergs ordförande Mikael Wiberg.

Annons

Drygt tre månader har passerat sedan H/B-spelarna i ett glädjerus kunde fira straffsegern över Skellefteå vilket innebar allsvenskt avancemang. Efter sommarvila och barmarksträning har spelartruppen nu flyttat träningen inomhus där klubba och boll kommit fram.

För Hudik/Björkbergs styrelse och sportgrupp har sommaren inneburit en betydligt mer intensiv period. Men trots hårt jobb från alla inblandade, hamnade klubben på efterkälken direkt.

– Det viktiga var att få ihop den befintliga truppen, men det tog längre tid än vi trodde att få klart med kontrakt med alla spelare. Där halkade vi efter, säger Mikael Wiberg.

Klubbens ordförande ligger inte på latsidan mellan säsongerna. Inte bara spelartruppen måste spetsas och breddas när man ska spela på en högre nivå.

– Vi jobbar med hela organisationen. Det roliga är att folk hört av sig och vill bidra. Exempelvis har sponsorgruppen ökat från två till nio personer, där sju har anmält sig frivilligt för att hjälpa till. Det har jag aldrig varit med om förut.

Just ekonomin är en viktig bit för att klubbens verksamhet ska rulla runt. Förutom sponsordelen är publiksiffrorna en viktiga faktor för att få ihop räkenskaperna.

– Efter åren i elitserien vet vi att det finns ett underliggande intresse för innebandy i Hudiksvall. Det man har märkt är att intresset ökat i hela Hälsingland och förhoppningsvis kan vi få folk från hela landskapet till våra matcher. Vi siktar på att snitta runt 500 åskådare.

Tror du på fullsatt i någon match?

– Nja, hallen är ju funktionell och vi får ta in runt 1000 åskådare. Det tror jag väl kanske inte att vi når upp till, men förhoppningsvis 700-800 i någon match.

I den avgörande hemmamatchen mot Skellefteå i det allsvenska kvalet nådde publiksiffran upp i 686 åskådare. Där nåddes målet för det H/B kämpat för hela säsongen, en plats i allsvenskan.

Hade Skellefteå vunnit straffläggningen och tvingat fram en tredje match, hade det mycket väl kunnat sluta annorlunda enligt Mikael Wiberg.

– Skellefteå hade kört över oss i en tredje match. Alla våra spelare var helt slut eftersom nästan alla var sjuka. Vi hade så tunn trupp och jag tvivlar på att vi hade klarat en till match. Skellefteå hade också sjukdomar, men en bredare trupp.

Nu blev det ändå avancemang och succésäsongen har inte gått obemärkt förbi. Flera spelare gjorde avtryck och skapade intresse från andra klubbar. Men Mikael Wiberg behövde inte känna någon större oro. Alla spelare från förra säsongens trupp som klubben ville behålla har stannat.

– Vi visste vilka spelare vi kunde vänta bud på, men vi sa till klubbarna att höra av sig efter kvalet. Killarna har kämpat ihop så länge och så hårt för att nå allsvenskan. Vi har haft otur tidigare där vi stött på riktiga fantomlag på vägen. Jag tror inte någon hade lämnat inför den här säsongen, oavsett anbud.

I jobbet med att förnya kontrakten för spelarna har H/B valt en ny och medveten strategi för att gynna det långsiktiga arbetet. 41-årige nyförvärvet Magnus Hedberg skrev på ett ettårskontrakt, men övriga kontraktsförnyelser och nyförvärv är skrivna på tre år.

– Tidigare skrev vi på ett år med spelarna men då har vi stått där när säsongen är över, utan spelare med kontrakt. Det tar två-tre månader bara att signa färdigt truppen man hade föregående säsong. Nu kan vi sitta lugnare nästa år och börja leta nyförvärv direkt, säger Mikael Wiberg som också ser en potentiell ekonomisk vinning med de längre kontrakten.

– Skulle någon spelare gå uppåt i seriesystemet kan vi kanske få någon krona också. Så har det inte varit tidigare, säger han.

När det gäller att hitta nyförvärv har H/B haft det svårare. Klubben har i stället bestämt sig för att bygga vidare på den kärntrupp som tog laget upp i allsvenskan. Hur väl man kommer stå sig är dock svårt att sia om.

– Det är ett stort steg mellan division 1 och allsvenskan. Det gäller att vi har fötterna på jorden, det hade vi inte förra gången vi var uppe. Då värvade vi ihop en massa spelare och glömde i princip bort att förnya kontrakten med våra befintliga spelare. Vi har lärt oss fruktansvärt mycket av tidigare misstag.

Lördag 19 september börjar den allsvenska säsongen för H/B. Då tar laget emot Wibax Patriot från Piteå i hemmapremiären. Mikael Wiberg anser det vara en viktig match, men särskilt mycket tankar kring hur det kommer gå under säsongen har han inte.

– Jag har ingen känsla för säsongen. Jag har jobbat så hårt inför så jag har knappt koll på vilka lag vi möter, man hinner inte med. Men stannar man upp och tänker på vilka lag som kommer hit som Djurgården och Balrog så känns det ju "fan vad häftigt", säger Wiberg, som ändå inte hoppas att det går spikrakt uppåt under säsongen.

– Jag hoppas att det inte går lika bra som för Gävle (tog som allsvensk nykomling steget upp i SSL reds anm.). Allsvenskan är lagom för oss och våra förutsättningar i Hudiksvall, vi ska inte vara i SSL. Men det är klart ... Visst vore det roligt också, säger Mikael Wiberg.

Mer läsning

Annons