Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattsson: Siffrorna som avslöjar Hudik/Björkbergs svaghet – och styrka

/

"Vad är det egentligen som händer i andra perioden när H/B spelar?"

Annons

Vissa bryr sig inte om det alls. Andra är precis som jag lika förälskad i det.

Som betraktare och bevakare av sport från läktarplats grottar jag mig gärna er i statistik och siffror och försöker fundera över dess betydelse. Har de ens någon?

Efter att ha sett majoriteten av Hudik/Björkbergs hemmamatcher men ännu ingen borta match kan jag enkelt konstatera vissa saker utifrån den serietabell som formats efter sju omgångar.

Läs mer: Tabellen i allsvenskan norra

Laget är obesegrat på bortaplan och utan seger på hemmaplan. En slump? Kanske. Troligtvis. Men kanske ändå inte.

H/B:s förflutna talar om ett lag som är vant med en fredig offensiv och inte alltid en lika vass defensiv. Målskyttet har det inte varit något fel på, förutom i de matcher där försvarsspelet suttit felfritt.

Hemmamatchen mot Kais Mora är ett bra exempel. Det var första matchen där försvarsspelet verkligen satt och verkligen prioriterades. Bortalaget sköt blott 13 skott, och H/B släppte bara in tre mål. Men vad hände då framåt?

Läs mer: H/B får fortsätta vänta

Inte mycket mer, tyvärr för H/B:s del. Där borde definitivt den första hemmasegern kommit.

Jag tittar på tabellen igen. Bryter ner siffrorna ännu mer och hittar ett ännu mer intressant mönster.

Periodsiffrorna.

Vad är det egentligen som händer i andra perioden när H/B spelar? Det undrar man nog själva också.

På sju matcher har H/B bara gått segrande ur en andraperiod. Endast i den kanske svåraste bortamatchen så här långt, mot Djurgården, var H/B bättre än sin motståndare i mittakten.

Samtidigt är man utan tvekan som bäst i matchens inledning. Av sju förstaperioder har laget bara varit sämre än sin motståndare i en enda, mot Salem på hemmaplan.

Läs mer: Hemma bra men borta bäst för H/B

En slump? Nja, jag tror inte det. Jag tror att det sitter i huvudet. Att som nykomling springa in på planen inför varje match måste innebär en otrolig laddning, och därav en fartfylld och bra förstaperiod.

Med en ledning i ryggen inför den andra perioden smyger så bekvämligheten på. Och då kommer straffet precis lika snabbt, för så är det på den här nivån. Pang, pang så är matchen utjämnad igen.

Mönstret illustrerades tydligast i bortamatchen mot Västerås. H/B ledde med 4–1 efter första perioden. Sedan kom Västerås stjärna Christian Mattsson i gång och H/B var inte på tårna. Vips så hade hemmalaget nästan hämtat ikapp hela underläget.

Liverapport: Följ matchen Balrog–Hudik/Björkberg här

I tredje perioden är H/B helt jämna, tre förlorade perioder mot tre vunna perioder.

Nästa test är söndagens bortamöte med Balrog, ett lag som även de saknar trepoängare på hemmaplan den här säsongen. Det luktar bra segerchans för H/B.

Men ska laget kunna klättra upp över mitten av tabellen krävs att man spelar fullt ut i tre perioder. Men framför allt fokus i tre perioder.

Och kanske också lite hjälp.

Av slumpen.

Mer läsning

Annons