Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joakim Mattsson: H/B-laget bör räcka till nytt allsvenskt kontrakt

/

Många faktorer spelar in när H/B ska träda in som nykomling i allsvenskan. Är truppen tillräckligt bred? Tränaren tillräckligt rutinerad? Och hur starkt är laget mentalt?

Annons

Spännande. Riktigt riktigt spännande. Det är nog det bästa ord jag kan använda för att beskriva känslan inför Hudik/Björkbergs premiär i allsvenskan. Blir laget fågel, fisk eller mittemellan? Ingen vet, det är så många faktorer som spelar in.

På papperet har H/B ett lag som håller för allsvenskan, det tvivlar jag inte en sekund på. I alla fall en spets som håller för allsvenskan. Problemet är ju att det där papperet tar slut ganska så fort. Bakom två femmor fyllda av skickliga nyckelspelare börjar det se tunnare ut. Frågan är vad som händer med laget vid ett par tunga skador på, låt säga Viktor Jansson, John Jonsson och Johan Elving? Nu ska jag inte förutspå domedagen i förväg och helt i onödan, men det är ändå ett scenario som kan uppstå och då är truppen tunn.

Läs mer: Vi livesänder premiären med start 13:45

Vad som känns precis lika spännande är naturligtvis att blott 22-årige Andreas Asp tagit över som huvudtränare. Allsvenskans yngsta boss ska coacha en nykomling på en nivå han inte varit på tidigare. Då är det kanske tur att ett flertal spelare känt på spel både i allsvenskan och SSL tidigare. Annars finns risken att orutinen lyser igenom.

Men kan man kanske vända på det? Kanske kan orutinen och den ungdomliga entusiasmen göra att vi får se ett frejdigt, nytänkande och överraskande H/B i allsvenskan. En frisk fläkt för att slänga sig med klyschor. Andreas Asp kan sin innebandy och med oerhört rutinerade Thomas Elving vid sin sida som matchcoach har jag svårt att se att matcherna kommer förloras i båset.

Läs mer: H/B-tränarens utmaning som allsvenskans yngsta

Jag tror inte H/B behöver oroa sig allt för mycket för nedflyttningsstrecket under säsongen. Givetvis blir en bra start viktig där trolige bottenkonkurrenten Wibax Patriots står för motståndet redan i premiären. Men kan man vinna 14 raka matcher i division 1, gå igenom ett kval till allsvenskan utan förlust och dessutom förstärkt laget med en spelare som SSL-meriterade Jesper Lundgren, ja då ska det här räcka till nytt kontrakt.

Gävle GIK är nykomling i SSL och åkte på en rejäl smäll redan i premiären. 3–13-förlust borta mot Linköping och laget fick en väckarklocka direkt. Visserligen mötte man ett av fjolårets finallag men där har H/B någonting att studera och en fälla att försöka undvika redan i lördagens premiär. Eller för all del i säsongens andra match borta mot seriefavoriten Djurgården.

Läs mer: Nyförvärvet från SSL hoppas göra många poäng

Det mentala spelat kan bli avgörande för hela säsongen. För spela innebandy på hög nivå, det är inget problem för spelarna i H/B.

Mer läsning

Annons