Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elfving kan andas ut – och kliver av som H/B-tränare: "Har varit en hemsk anspänning"

/

Efter att Hudik/Björkberg säkrade kontraktet har Thomas Elfving kunnat andas ut ordentligt.
Nu lämnar han – åter igen – över tränarsysslan till någon annan.
– Det har faktiskt varit en hemsk anspänning, säger han om den dramatiska upprinnelsen av allsvenskan.

Annons

Thomas Elfving har gjort sina vändor som tränare i Hudik/Björkberg. Nu senast fick han kliva in som huvudansvarig mitt under säsongen, efter att H/B valt att bryta med Andreas Asp.

Han klev in i ett läge då resten av säsongen handlade om överlevnad – laget skulle hålla sig kvar i allsvenskan. Det lyckades man till slut med, efter en gastkramande och nervkittlande sista omgång där kontraktet säkrades med bara ett par minuter kvar av matchen .

Nu, några dagar efter dramat, har Thomas Elfving hunnit pusta ut.

– Jävligt skönt. Det har faktiskt varit en hemsk anspänning, jag har aldrig varit med i den här sitsen med H/B tidigare. Senare år har vi alltid legat strax under toppen, eller kvalat uppåt. Så det har varit en riktig anspänning och ärligt talat har jag kunnat pusta ut nu, säger han.

H/B har börjat göra det till en vana att bjuda på dramatiska säsongsupplösningar. I fjol straffdramat när man tog klivet upp till allsvenskan, i år med ett sent mål som räddade laget kvar i den högre serien.

– Haha, det har blivit så. I fjol var det en annan känsla, då var vi på väg uppåt och det var jättestort att kvala till allsvenskan. Men nu kändes det mycket jobbigare, även om jag försökte intala killarna att det var som en cupmatch och att det bara var att gå all in, precis som mot Skellefteå i fjol. Men jag kände inuti, att "fan vi kan ju åka ur allsvenskan", säger Elfving.

Kontraktet i hamn till slut, alltså. Men med lite distans till det hela känner Elfving att det inte var en optimal situation att kliva in som huvudtränare mitt under brinnande säsong.

– Det kändes väl lite sådär, om jag ska vara ärlig. Jag hade ju tackat nej före säsongen och sen även i början till att hjälpa Andreas Asp, men jag kände att jag inte orkade. Men det gick ju ganska bra i början när jag hoppade på, även om jag själv tycker att det fungerade skitbra med Andreas, säger Elfving och är noga med att poängtera att han fått ett starkt stad från andra inom föreningen.

– Jag har haft jättehjälp från Kenneth Könberg, Peter Hermansson, Petter Norman, Larra Wallin och Pelle Westner. Dom jag vill rikta ett stort tack till. Och spelarna såklart, det är helt otroligt hur spelarna ställer upp för mig i vått och torrt, det känns som att det är mina barn.

Nu är ändå tanken att han ska trappa ner med innebandyn. Under resterande delen av mars kommer han att hålla lättare träningar, bland annat för att klubben ska kunna bjuda in intressanta spelare till provträning med laget.

Men efter det lämnar han över a-laget till någon annan. Men att helt koppla bort Hudik/Björkberg kommer nog inte att gå.

– Jag har alltid varit med i den här föreningen, men nu ska jag först ta lite semester och åka utomlands i maj. Sen ska jag hålla mig lugn ett tag och försöka se till min hälsa lite bättre. Men jag kommer säkert att vara med och peta på något sätt.

Vad tycker du att H/B behöver göra för att stärka upp till nästa säsong?

– I min värld ska H/B ha en full trupp med konkurrens, gärna med en ny i varje led. En back, en forward, en center och en målvakt med hög kvalitet. Då är jag inte ett dugg orolig över att H/B ska vara kvar i allsvenskan.

Mer läsning

Annons