Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inled oss inte i frestelse

Det är med förvåning man noterar att många kristna kyrkor fortfarande i vår upplysta tid håller fast vid en fullständigt missvisande nattvardssymbol, som dessutom utgör en farlig fallgrop för vissa individer.

Annons

Ren druvjuice, det vill säga ojäst vin, borde vara det självklara valet i samband med kyrkans nattvard som en korrekt symbol på Jesu blod, vilket utgöts till rening från all mänsklig syndaskuld.

Att Jesu rena blod i en ”helig måltid” symboliseras av ett fermenterat (jäst) vin passar väldigt dåligt in. Själva jäsningsprocessen är ju en nedbrytningsprocess som förändrar både smak och kvalité på den ursprungliga druvjuicen och påverkar nervsystemet hos de individer som dricker det. Detta gäller speciellt i större doser, men kan även i mycket små doser få en f.d. alkoholist att återfalla i missbruk.

Värt att notera är att i samma högtid används ett bröd som inte får vara jäst om det ska symbolisera Kristi fullkomliga lekamen. Om detta är viktigt vad gäller brödet/oblaten borde det vara än mera viktigt i fråga om vinet!

Dessutom utestänger denna missvisande tradition alla absolutister från att ta del i kyrkans nattvard. Borde man inte som Kristi representanter handla i harmoni med den bön mästaren själv anbefallde: ”Inled oss inte i frestelse!”

Jerker Sjölander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel