Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Initiativ som ger ungdomar chansen

Ungdomsarbetslösheten når ständigt nya höjder. De båda politiska blocken har olika ingångar i frågan. Den borgerliga regeringens huvudlinje är – för att uttrycka det enkelt – att träna ungdomarna i konsten att söka jobb. Den rödgröna oppositionens kungstanke är – i komprimerad form – att erbjuda ungdomarna mer och bättre utbildning/praktik för att de ska kunna konkurrera om arbeten högre upp i arbetslivets näringskedja. Båda blocken har sina poänger.

Annons

Det bästa sättet att få ett jobb är att ha ett jobb. Så är det. I tider av arbetsbrist är det samtidigt klokt att satsa på utbildning.

Allt här i världen är dock inte partipolitik och/eller offentliga insatser. Det civila samhället kan bidra på ett positivt sätt.

Michael Wolf är vd i Swedbank. Mitt i finanskris och allt annat elände har Wolf och hans stab lyckats återskapa lite god gammal Sparbanksanda.

I satsningen "Unga jobb" har Swedbank engagerat sig och sina kunder för att skaffa fram vettiga praktikplatser för ungdomar mellan 18 och 24 år.

Genom Swedbanks initiativ får drygt 630 ungdomar chansen att under tre månader visa vad de går för i arbetslivet.

Och mer ska det bli.

Häromdagen samlades ett stort antal personaldirektörer från bland annat ICA, KF, NCC och LRF på Swedbanks kontor på Brunkebergs torg i Stockholm.

Banken bjöd på frukost. Alla närvarande inbjöds att engagera sig praktiskt i en "angelägen samhällsfråga" som Swedbanks personaldirektör Marie Hallander Larsson skrev i sin inbjudan.

Swedbanks initiativ är helt i min smak. Det handlar inte om ”välgörenhet” från företagens sida. Genom att ge ungdomar chansen att komma in i företagen, ger företagen sig själva chansen att komma i kontakt med unga personer som kanske utvecklas till nya och värdefulla medarbetare.

Swedbanks senaste kvartalsbokslut var överraskande positivt. Det har bankens ledning och medarbetare gjort sig förtjänta av. Till skillnad från de flesta andra storbanker har Swedbank röjt bland bonuslöner och samverkat med staten i den så kallade bankgarantin.

Ur ett samhällsperspektiv är det dock skillnad på kvartal och kvartal. Alla kvartal är inte lika viktiga.

Inget kvartal är viktigare än det kvartal där unga människor får uppleva arbete istället för arbetslöshet.

Widar Andersson

Politisk redaktör Folkbladet

Mer läsning

Annons