Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingvar tror på vindkraft

/

Ingvar Persson, Vallsta, är Moderat oppositionspolitiker i Bollnäs kommun. Han har tidigare varit ordförande i Milko och är sedan länge intresserad av energitillgångar. Tills vidare ser han vindkraften som ett bra alternativ till ändliga energitillgångar som kol och olja, samt farliga energikällor som kärnkraft.

Annons

Här svarar Ingvar Persson på några av vindkraftsmotståndaren Kjell Söderlunds argument mot vindkraft:

1. Sverige har redan i dag en kraftig överproduktion av el som inte belastar miljön, det behövs inte mer.

Det här är fel. Vi både importerar och exporterar el. I år när det regnat mycket och alla kärnkraftverken är i gång kommer vi sannolikt att få ett visst överskott och exportera mer än vad vi importerar. Däremot hade vi ett underskott så sent som 2010. Och för att ligga i så bra balans som möjligt måste det vara så, somliga år med underskott och andra med överskott. Sedan kan jag heller inte se något fel med att vi exporterar el.

2. Oavsett hur många vindkraftverk vi bygger kan vi inte ersätta kärnkraften, eftersom vindkraft är en osäker källa, i bland blåser det och ibland inte.

Jag är övertygad om att vindkraften kan sammankopplas med vattenkraften. När det blåser mycket sänker man produktionen av vattenkraft och när det blåser mindre ökar man. Det stämmer att det i dag finns ett marginellt behov av kärnkraft, men det under en övergångsperiod alltså tills vi hittat nya alternativ.

3. Naturturism ger oss redan i dag fler lokala jobb än vad vindkraften någonsin kommer att ge. Naturturismen är dessutom den snabbast växande näringen av alla just nu.

Det här är ren spekulation. Jag kan förstå tankegångarna, men jag tror inte att det behöver finnas ett motsatsförhållande mellan naturturism och vindkraft. Titta bara på Gotland, där man både har mest utbyggd vindkraft och mest turism i hela Sverige. För att motverka konflikter tycker jag att det är bra att samla all vindkraft på ett fåtal platser och låta resten av ytan vara fri från påverkan.

Mer läsning

Annons