Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget X i Blacksås!

Det mytomspunna berget, som även finns med i Selma Lagerlövs världsberömda bok, Nils Holgessons underbara resa genom Sverige, heter i boken Blacksåsen.

En av myterna handlar om jätten Blacke som kom i bråk om Forsaringen med jätten Tatte i Hög. De nuvarande skyltningarna till naturreservatet vid berget, samt till Blacksåsvallen, stavar helt korrekt med  ck   och inte  x.  

Förhoppningsvis borde även HT  följa den officiella stavningen, som förresten finns på Lantmäteriets kartor sedan   "urminnes "  tider. Jätten Blacke lär rimligen inte ha stavat sitt namn med X.

Ett märkligt fenomen är att berget heter just Blacksås, men oftast i folkmun omnämns som Blacksåsberget, ty det finns ett Blacksåsberget i  närheten av Harsa, sydväst om Järvsö. Där finns det även en till Blacksåsvall,  vilket inte alls är så välkänt som det mytomspunna berget och vallen i Forsa !  

Notera även att de planer som finns att bygga en vindkraftpark på Blacksåsberget, gäller just där i närheten av Harsa.  

Pekka Jonzon

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel