Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget stopp mot nyårsfyrverkerier

/
  • Någon mer begränsning av fyrverkerier än vad ordningslagen redan utgör blir det inte. Det bestämde kommunfullmäktige på måndagskvällen.

Det blir ingen begränsning av fyrverkerianvändningen vid nyår i Söderhamns kommun. Det beslutade kommunfullmäktige på måndagskvällen.

Annons

I våras tog Trönöbon Marianne Ellner upp kampen mot fyrverkerierna. Hon arbetar med hundar och känner många som får problem med sina fyrbenta vänner när fyrverkerierna tas fram i och med nyårsfirandet.

I ett medborgarförslag undrade hon om politikerna kunde införa en begränsning av fyrverkerianvändningen. Hennes förslag var att det skulle vara tillåtet att smälla av raketerna mellan klockan 21 och 01 på nyårsafton.

– Som det är nu börjar det på dagen och fortsätter en bra bit in i januari. Men om det bara skulle vara tillåtet att skjuta raketer under några timmar tror jag att även hundarna skulle stå ut, säger hon.

Tillsammans med sitt medborgarförslag skickade hon med några dussin namnunderskrifter, som stödde hennes sak.

Men enligt politikerna i kommunfullmäktige går det inte att juridiskt motivera ett generellt fyrverkeriförbud i Söderhamn.

Därför avslog de Marianne Ellners förslag, bland annat med hänvisning till att användandet av pyrotekniska varor redan regleras i ordningslagen.

Marianne Ellner hade blivit väldigt glad om hennes förslag fått gehör, men kan inte säga att hon är förvånad över det negativa utfallet.

– Jag hade inte väntat mig något annat. Det tas inte tillräckligt med hänsyn till djuren i dag, säger hon.

Mer läsning

Annons