Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget skadestånd till fiskodlingen

Som väntat godkände miljödomstolen i efterhand den provisoriska damm som kommunen anlagt i Sillerboån. Men tillståndet begränsas fram till utgången av 2011.
Skadeståndskravet på dryga 2,2 miljoner kronor som riktats mot kommunen från Tallåsens laxodling AB ogillas i domen, som meddelades i dag, torsdag.

Kommunen hade begärt att tillståndet för den provisoriska tröskeldammen skulle beviljas fram till 2015. Men miljödomstolen finner det "anmärkningsvärt" att kommunen inte, under de 4,5 år som gått sedan Kvarndammen rasade, gjort några som helst åtgärder för att reparera dammen. Den provisoriska dammen måste bort och det ska ske senast 2011.

Tallåsens laxodling AB hade yrkat på skadestånd, dels för skador på rommen i kläckeriet nedströms provisoriet, dels för skador i själva fiskodlingen uppströms. Men miljödomstolen anser inte att bolaget kunnat styrka att den fiskdöd som uppstått berott på själva dammprovisoriet.

Ljusdals fiskevårdsområdesförening beviljas i domen skadestånd på drygt 71 000 kronor.