Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget samgående söderut

Storregioner bleknar bort enligt uppgifter i tidningen (25/11).

Annons

Uppsala har tackat nej till ett samgående med Gävleborg och Dalarna enligt vad som framgår av artikeln, och glad är jag för det, men ropa inte hej innan vi är över bäcken. Regeringen har sista ordet och veto i regionfrågorna så det politiska utspelet med Uppsalas negativa inställning kan vara i dolt syfte att lägga locket på debatten och därmed öppna vägen för ett regeringsbeslut mot folkviljan.

Samverkanslagen ger regeringen rätt att sammanföra län och landsting till regioner helt efter eget godtycke. Och avsikten med samverkanslagen är att den totala återinvesteringen ur statskassan till skapade regioner, ytterligare ska minska jämfört med summan av vad respektive län nu tilldelas.

Landstingsrådet Eva Tjärnström (S) Söderhamn borde i färskt minne ha det politiska sveket när F15 med 400 anställda flyttades från Söderhamn till Uppsala. Indirekt förlorade Söderhamn då 1 100 arbetstillfällen.

Officiellt fördes då en politisk debatt där Ängelholms militära flygflottilj ställdes mot Söderhamns flottilj och debattens vågor gick höga i press och media.

Under tiden som kombattanterna Söderhamn och Ängelholm var upptagna med att redovisa sina företräden för försvarsministern tar regeringen plötsligt beslutet att flytta F15 till Uppsala.

Motivet för att flytta F15 från Söderhamn till Uppsala och tilldela universitetsorten ytterligare statligt arbetstillfälle är obegripligt och kan endast tolkas som ett avsiktligt politiska beslut för att skada Söderhamn och framtvinga avfolkning.

Glöm inte att Storstockholm kräver 50 000 nya innevånare varje år för att konsumera statens 100-miljarderssatsningar med landets skattemedel för att växa till en inbillad världsmetropol.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel