Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget nytt Vitryssland

När Tuomo Ruutu kvitterade för Finland mot Kanada så öppnade det vägen för en svensk drömlottning i kvartsfinalen.

Kvitteringspucken öppnade också för flashbacks till Salt Lake City och matchen mot Vitryssland.
– Nej, jag behöver inte påminna killarna, inte efter det gruppspel vi haft, säger Daniel Alfredsson och ler åt de svenska journalisterna.
Alfredsson som är bäste svenska poänggörare i OS genom tiderna (26 poäng på 23 matcher) gör nu sitt femte OS och han är den ende svensk som var med i Salt Lake City.


Tre Kronor har inte imponerat i de tre grundserieomgångarna, men de tog full pott och rankas nu etta före Kanada. Det innebär att man på pappret får en betydligt enklare kvartsfinal då man möter vinnaren mellan Slovenien/Österrike. Hade Tre Kronor rankats tvåa efter gruppspelet hade motståndet blivit Slovakien eller Tjeckien.
– Det spelar ingen roll vilka vi möter. Nu gäller det att få motståndet att rätta sig efter vårt spel, inte tvärtom, säger Alfredsson.


41-årige Daniel Alfredsson (fyller 42 i december) hade från början en roll i laget där han skulle vara avlastningsspelare och spela som skytt i power play, men förre Ottawaikonen och numera Detroitspelaren har under de tre inledande matcherna varit lagets bäste forward (om man nu inte räknar in den hysteriskt offensive backen Erik Karlsson...)
– Varför "Alfie" är så bra? Därför att han alltid tävlar, därför att han brinner för hockeyn oavsett om det är träning eller match. Han är inte 42 år i hjärnan, säger förbundskapten Pär Mårts.


Tre Kronor tränade en dryg timme och enligt Mårts var det bästa passet sedan de anlände till Sotji. Högt tempo och det small i närkamperna och det var många som blev nervösa när Erik Karlsson körde över Henrik Lundqvist som fick bryta träningen för en stund.
– Nej, det är ingen fara alls, Erik bad om ursäkt, säger Mårts.


Förbundskaptenen hade förändrat en del i laget vilket innebar att Loui Eriksson återigen var placerad i samma kedja som Daniel Sedin och Nicklas Bäckström och Alfredsson och Gabriel Landeskog flyttades till tredjekedjan med Marcus Johansson och Jakob Silfverberg.


Mårts fick också frågan om Daniel Sedins måltorka och om han saknar brorsan Henrik.
– Danne har nog det svåraste jobbet av alla. Han har väl spelat 26 år ihop med Henrik och nu blir det en helt ny miljö. Men nej, jag är inte orolig och med Danne har jag hur mycket tålamod som helst. Målskyttet kommer att lossna, säger Mårts.

Pär Hägglund

par.hagglund@mittmedia.se