Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget nytt under solen

Det kanske bara är jag, eller så är det vintern, men jag börjar bli lite trött på unga män som försöker spela käck men ändå allvarsam folkrock och som tar sig själva på väldigt stort allvar.

Och den tanken är ju lagom skrämmande – vem ÄR jag utan min smak för skäggig folkrock?

Oron är nog ganska obefogad. Det ÄR bara allmän tröttma och vinter som gör musikintresset lite cyniskt och samtidigt svagt. Men ändå. Oron finns där. Är det nu jag aldrig mer kommer hitta något nytt? Är det nu jag ger upp? Därför blir jag glad när jag faktiskt hittar något jag gillar. I precis samma fåra som vanligt, den skäggiga och folkrockiga (förlåt för förutsägbarheten).

Som gruppen Feldspar. Fem unga britter lärde känna varandra i London och började skriva musik ihop, sånger om bitterhet och krossade hjärtan. Deras helt färska singel "Young and invincible" är ungdomligt storslagen och rätt övertygande, om än inte originell. Men det är fint.

Simone Felice, amerikansk musiker, poet, låtskrivare och medlem i The Felice Brothers, släpper snart ett soloalbum. Han har turnerat med Mumford & Sons, spelat in med Avett Brothers, Conor Oberst och Gillian Welch, för att bara nämna några. Snubbens CV är som ni ser helt solitt. Singel nummer två från skivan heter "Running through my head" och är fenomenal. Långsamma,tankfulla trummor, smekande sång, ett litet stick med orgel i mitten, körer och vacker text. Den här låten skulle alldeles klockrent kunna spelas i vinjetten till hyllade tv-programmet Jills veranda.

The Head and the Heart, amerikanskt indiefolkrockband som drar åt det mer poppiga hållet, släppte i oktober sitt andra album, "Let’s be still" Den senaste singeln från albumet heter "Another story"och är en ljuvlig liten pärla, rent musikaliskt, men den handlar om skolskjutningarna i Newtown i USA i december 2012, då 27 personer dog, dödade av en 20-åring som därefter tog sitt eget

liv. Tungt. Men låten är vacker.