Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Inget man vill ha i sin kommun"

En nynazistisk organisation höll på lördagen ett torgmöte i centrala Hudiksvall. Från politiskt håll tar man avstånd från organisationen och man vill möta grupper som dessa genom motargumentation.

Annons

På lördagen anordnade Svenska Motståndsrörelsen en aktion och ett torgmöte på Storgatan i Hudiksvall där ett tjugotal medlemmar deltog genom att bära fanor och dela ut flygblad till förbipasserande.

Polisen har tidigare sagt till tidningen att man inte oroliga över en etablering av rörelsen. Men olust, det känner man bland de politiska partierna.

– Det känns lite skrämmande på ett sätt när de kommer fram så här. Vi var också ute på stan i lördags och det blev en dålig stämning där på gågatan, säger Jonas Holm (M).

På kommunhuset har man inte hunnit haft någon djupare diskussion om den eventuella etableringen av rörelsen i Hudiksvall, men det är något som man bör prata om, enligt Holm.

Socialdemokraternas Mikael Löthstam säger att det man från politiskt håll kan göra är att argumentera mot deras ståndpunkter, något som Jonas Holm håller med om.

– Svenska Motståndsrörelsen är en nynazistisk rörelse och det ser vi illa på. Det är inga organisationer man vill ha i sin kommun, det tror jag alla kommuner håller med om, säger Löthstam.

Bo Lindqvist (SD) har aldrig hört talas om organisationen, men han vill inte förknippas med dem.

De fokuserar på Invandring, det är ett fokus som ni också har?

– Ja, men det låter så hemskt mörkt det där. Vi tar avstånd för deras sympatier och metoder, säger Bo Lindqvist och syftar på de högerextrema sympatierna.