Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget kompisfika på dagtid

När datorer blev var mans egendom föddes visionen: Nu skulle alla kunna jobba hemifrån. Riktigt så blev det inte, men för Jonas Pettersson gör datorn det möjligt att bo i Hassela och jobba i Helsingborg.

Företaget Jonas Pettersson jobbar hos nu, Akribi Systems, bygger ekonomisystem. De anställde honom redan 1986, då han bodde i Skåne. Redan då jobbade han hemifrån till och från:

– Jag var tyngdlyftare då, och tränade tre pass i veckan, så det förenklade träningen. Men jag hade inte arbetsdisciplinen då...

Läs mer: Klarinettfanfar för konsthallen

Efter drygt tre år lämnade han dataprogrammering för Kristianstads konstskola, där blev han kvar som lärare i tio år. Sedan återupptogs programmeringen, nu i egen firma.

Bland annat skapade han träningsprogram åt Sveriges olympiska kommitté.

År 2006 bad Akribi honom komma tillbaka. Ungefär samtidigt träffade han sin nuvarande fru och flyttade till Hassela. Numera besöker han kontoret i Helsingborg bara någon gång per år.

Läs mer: Jojk rakt i hjärtat

– Jag trivs jättebra. Är jag på kontoret någon dag blir det så socialt att jag nästan inte får något gjort, jag är mer effektiv här, mer fokuserad.

Vad är viktigt när man jobbar hemifrån?

– Rutiner, att vara konsekvent med arbetstider, köra efter schema. Jag jobbar 8 till 17. Gör man inte det blir det lätt att man äts upp och jobbar alla möjliga tider, även helger. Dessutom är det lättare för företag jag jobbar emot om jag är tillgänglig kontorstid.

För- och nackdelar?

– Jag kan anpassa tiden, köra igång tvätt- och diskmaskin innan jag sätter mig och vara hemma när min dotter kommer från skolan. Och jag har betydligt mer tid för familj och socialt umgänge nu än som egenföretagare.

Läs mer: Allting flyger i Langsbo

– Nackdelarna är väl att jag blir litet halvasocial, folk kan inte komma och fika dagtid, fast jag är hemma.

Hur tänker du kring distansjobb?

– Fler arbetsgivare borde lita på sina anställda och ge dem förtroendet att jobba hemifrån några dagar i veckan. Det är kanske en personlighetsfråga, men många kan vara 30 procent mer effektiva hemma än på ett kontor, särskilt om man jämför med öppna landskap, där mycket stör – åtminstone är det min upplevelse. Jag skulle aldrig klara att jobba i ett öppet kontorslandskap.