Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget gott tecken från arbetsgivaren

I tidningen (28/2) finns en artikel som gör åtminstone undertecknad förbryllad – eller kanske inte.

Inom dagens svenska skola frodas många underligheter. Men här måste det väl ändå föreligga ett feltänk.

Ett antal så kallade förstelärare har utsetts. De duktigaste i kommunen, som någon uttrycker sig. Hur man nu kan veta det så tvärsäkert. Är det inte något märkligt över hela denna procedur? De duktigaste lärarna, de handplockade, borde väl självklart finnas ute i klassrummen och där hjälpa sina elever till de goda resultat som skolan nu så innerligt väl behöver.

Men i Hudiksvall gör man tvärt om. Enligt artikeln ska dessa superlärare inte längre vara sina elevers lärare. Tidningen skriver: "Utnämningarna innebär att nya lärare ska rekryteras för att ersätta dem ute på skolorna." Då är det bara att hoppas att det går att få tag på nya superlärare som kan ersätta dem som eleverna inte längre får behålla. Hur ska det gå? Skolor med superlärare brukar vara måna om att dessa stannar kvar.

Har lärande- och kulturnämnden tagit reda på vad eleverna tycker om att inte få behålla sina superlärare utan få dras med vikarier i stället?

Har nämnden undersökt vad föräldrar tycker om att deras söner/döttrar ständigt ska utsättas för vikarier? Att barnen mister tryggheten med samma fröken/magister ökar inte precis motivationen. Ökar gör i stället oron i klasserna, något som är väl undersökt.

Är det ens möjligt för nämnden att rekrytera lärare med full behörighet och lärarlegitimation i alla de ämnen som de ska vikariera i, särskilt med tanke på att tjänsterna endast varar i tre år?

Är det verkligen så att lärare i Hudiksvall med full behörighet och lärarlegitimation är i så stort behov av kontroll att den egna förmågan och viljan till fortbildning och gott arbete dagligen ska ifrågasättas?

Det enda denna kontrollfunktion med stor tydlighet visar är att Hudiksvall inte litar på att deras lärarpersonal utför ett bra arbete. Att arbetsgivaren har denna attityd är inte något gott tecken.

BOK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel