Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget fel vid Hamrebranden – JO avskriver ärendet

En Hamrebo anmälde kommunen och miljöchefen till Justitieombudsmannen, med kritik mot hur konsekvenserna av släckskummet har hanterats.

Förra vintern brann ett hus ned i Hamre, Idenor. Släckskummet som användes förorenade grundvattnet.

Läs även: "Orimligt att det saknas ansvarig"

Hamreborna har hela tiden ansett att Räddningstjänsten ska hållas ansvarig för att undersöka förekomsten av så kallade PFAS-ämnen, som spreds av släckskummet, i marken och vattnet och även göra eventuella saneringsåtgärder.

Men kommunstyrelsen anser att räddningstjänstens ansvar slutade i och med att räddningsinsatsen avslutades.

En Hamrebo vände sig till Justitieombudsmannen, JO, och kritiserade att det tagit lång tid att få ett tydligt beslut i ansvarsfrågan.

Han ansåg även att kommunens tjänstemän inte har gjort det som de är skyldig att göra när något sådant här inträffar. "Kommunens hantering av ärendet har hela tiden präglats av stor okunskap och ovilja", stod det i anmälan.

Läs även: Husägare ansvariga för egna brunnar

JO-anmälan gällde även en jävsanklagelse mot miljöchefen Margareta Eiserman. Jävsförhållandet uppgavs ha sin grund i att miljöchefen har ett tillsynsansvar över en annan förvaltning, räddningstjänsten, som lyder under samma nämnd som miljöförvaltningen.

Men nu avskriver JO ärendet och skriver helt kort i sitt beslut att det som framkommit inte ger anledning till ytterligare åtgärd eller uttalande från JO.

Läs även: Hamreborna fortsätter sin kamp – JO-anmäler

En av de drabbade Hamreborna bekostade ett vattenprov och ville sedan få ersättning för kostnaden av kommunen. Men han nekades det.

Nu har Förvaltningsrätten kommit fram till att det negativa beslutet var lagligt. Domstolen har inte tittat på om beslutet var lämpligt eller skäligt.