Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget fel på bonusar

Annons

Det är inte någon överdrift att påstå att bonusar och rörliga ersättningar för tillfället inte står särskilt högt i kurs. Kritiken har varit massiv från så gott som alla håll mot bonussystem, höga löner och andra ersättningar i form av exempelvis lukrativa pensionsavtal. De som trots allt försökt sig på att försvara systemen har ganska snart dragit sig tillbaka för att i stället meddela att man omprövat sin tidigare inställning. De styrelser som har infört bonussystem lyfter nu inte ett finger för att försvara sina beslut, tvärtom skyller flera i från sig och väljer att peka finger mot personerna som de beviljat dessa ersättningar.

Helt plötsligt verkar det som det råder närmast en total enighet om att bonusar och incitamentsprogram är av ondo.

Men ska man tro på den opinionsmätning som Demoskop låtit göra så har bonussystemen klart stöd hos svenska folket. Enligt undersökningen är det bara drygt en av fyra som är emot prestationsbaserade ersättningar. Och drygt hälften av de tillfrågade, alltså en knapp majoritet, anser att olika former av bonussystem är bra.

Det är lite magstarkt att utifrån en sådan här opinionsmätning påstå att svenska folket anser att bonusar är bra, men det den visar är att om man ställer frågor om bonusar på ett korrekt sätt är folks uppfattning inte fullt så kritisk som man lätt får uppfattningen om då man ser krigsrubrikerna i pressen, lyssnar till reportagen i radio eller ser inslagen på tv.

Det är på intet sätt fel att man som anställd får lön efter vad man de facto presterar. En säljare kanske erhåller en bonus om han eller hon uppnår de uppställda säljmålen. Eller så kanske företaget har ett generellt vinstdelningsprogram för samtliga anställda, vilket resulterar i en bonus om alla anställda hjälps åt att hålla ner kostnaderna och bidra till att vinsten blir så hög som möjligt.

Det finns en mängd olika exempel på bra incitamentsprogram och rörliga ersättningar, vilka alla faller inom ramen för begreppet bonus, som stärker och utvecklar företaget samtidigt som det premierar de anställda.

Det är inte bonusarna i sig som det är fel på, utan på hur de utformas och till vilka belopp de kan uppgå.

Men det ansvaret ligger på de ansvariga i styrelserna. Därför är det mot dem som eventuell kritik ska riktas.

Mer läsning

Annons