Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget brott att utnyttja annans identitet

Polisen lägger ner ärendet med motiveringen "inget brott har begåtts".

Polisen har valt att lägga ner utredningen om att en bedragare utnyttjar en 35-årig Hudikbos namn och personnummer. De säger att inget brott har begåtts.

- Det är väldigt vanligt att man nyttjar andras namn och personnummer på det här sättet, men det finns inget vi kan göra. Det är prövat många gånger. Det kan inte betraktas som bedrägeri eller urkundsförfalskning, så vi lägger ner ärendet med motiveringen att inget brott har begåtts, säger Lars Hansson vid Gävleborgspolisen.

Hur obehagligt det än är för den person vars namn och personnummer som använts, så anser rättsväsendet att den personen inte har lidit någon skada på grund av brottet.

Enligt Lars Hansson krävs det att mannen blivit skyldig pengar, eller att någon annan har undertecknat med hans namn, för att det ska räknas som att mannen har utsatts för ett brott.

Däremot kan de personer som eventuellt har blivit lurade på pengar av bedragaren göra en anmälan. Då utreds brottet, oftast med brottsrubriceringen bedrägeri med hjälp av internet.