Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget blir bättre av att återinföra 15-timmarsregeln i förskolan

Låt föräldrarna själva välja hur man organiserar sitt liv med barnen, skriver Benny Gustafsson, vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Söderhamn.

Sedan augusti 2014 har alla barn i Söderhamn rätt till förskola utan inskränkningar eller kontroller. Alla barn har också rätt att äta måltiderna, delta i den pedagogiska verksamheten och leka på samma villkor. Detta var viktiga framsteg i förskoleverksamheten i Söderhamn, som också rönte intresse hos andra kommuner. Samtidigt med det beslutet tillfördes cirka 10 miljoner kronor för att höja personaltätheten, det s k förskolelyftet.

Men detta vill den borgerliga alliansen rasera för att återgå till en 15-timmarsregel som innebär att barn till föräldrar som är arbetslösa, sjuka eller hemma med bebis bara ska få del av förskolans verksamhet 15 timmar per vecka.

Läs också artikeln: S-kritik mot löfte om 15-timmarsregel i förskolan: "Förskolan blir en klassfråga"

Som argument har använts dels rena vulgärargument, som att föräldrar lämnar barnen på förskolan för att sedan åka till Stenö och ligga och sola hela dagen. Dels argumentet att barnen behöver sina föräldrar och att tiden hemma därmed är bättre än den i förskolan. Som om vi lever på 60- eller 70-talet, då de flesta barnen var hemma. Då erbjöd hemmen ett bättre liv för barnen, eftersom så många barn var hemma. Det fanns andra barn att leka med på dagarna, det fanns andra föräldrar att samverka med. Jag minns den tiden själv.

Läs också insändaren: Välkommen att jobba hos oss en vecka på Klossdammens förskola, Alexandra Gard!

Men varje förälders situation är olika. Låt därför föräldrarna själva välja hur man organiserar sitt liv med barnen. De fyra senaste årens mätningar visar att föräldrar väljer klokt! Sedan 15-timmarsregeln togs bort i Söderhamn är skillnaden i tid som barnen tillbringar på förskolan, jämfört med innan, försumbar.

De som agerat för ett återinförande av restriktionerna borde studera de mätningar förvaltningen gjort, den höjning av personaltätheten som skett och om man som personal ändå inte är nöjd, agera fackligt för ändrad schemaläggning, arbetstid, arbetsmiljö och annat angeläget.

Det behöver inte gå ut över barnen. Tvärtom!

Benny Gustafsson

vice ordf BUN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel