Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget beslut om förvaltningshusets framtid på måndagens fullmäktige

Ett nytt förslag med helt nya fakta togs inte emot välvilligt av oppositionen under måndagens diskussion kring förvaltningshuset. Till slut tog fullmäktige beslut om att återremittera ärendet för ytterligare beredning.

I början av april tog kommunstyrelsen beslut om att flytta kafeterian och Ljusdalssalen i samband med ombyggnationen av förvaltningshuset, och samtidigt bygga en uteservering mot Riotorget.

Det skulle enligt beräkningarna kosta 7,9 miljoner mer än att återställa byggnaden till hur den såg ut innan, något oppositionen tyckte var för mycket och krävde att kommunfullmäktige skulle ta det slutgiltiga beslutet.

Läs också: Så här kan framtidens kommunhus se ut – åtta miljoner dyrare: "Allt blir nytt"

Under måndagskvällen presenterade dock Allan Cederborg (M) ett nytt förslag som skulle innebära att kostnaden sjunker till drygt två miljoner dyrare än att återställa byggnaden.

– Argumentet att det är för dyrt håller inte, säger Allan Cederborg.

Men han fick kraftigt mothugg från oppositionen, som blev förvirrade över de nya siffrorna som inte har redovisats innan mötet. Örjan Fridner (S) blev riktigt ilsken och röt över salen:

– Ni ska plocka fram förslag och papper när det rör sig om miljontals kronor. Och dessutom kör ni över kommunalatjänstemän. ”Jag hade samtal med fastighetschefen i morse”, vad är det för allvar och seriositet? Ni fattar inte beslut i mental dimma – ni leder oss in i mörkret. Det här är inte rim och reson.

Läs också: Dyraste förslaget vann när förvaltningshusets framtid beslutades

László Gönczi (MP) tyckte det var svårt att bedöma om kalkylen var relevant och partikamraten Kristoffer Hansson ville också ha bättre fakta inför beslutet.

– Nu får vi olika bud vid olika möten. Jag tycker det är otroligt dåligt, säger han.

Leif Hansen (-) ifrågasatte om det ens var lagligt att lägga fram ett förslag på det sättet och yrkade på återremiss av ärendet.

– Kommunallagen säger att ärenden ska vara beredda när de kommer upp fullmäktige. Vi kan få en överklagan om inte ett ärende har varit berett när det kom hit, och det tycker jag skulle vara synd.

Läs också: Trots kritik – omsorgsnämnden i Ljusdal beviljades ansvarsfrihet

Det höll Örjan Fridner med om och menade att förslagen måste förankras hos personalen och facken.

– Vi vill ha återremiss med klara ritningar.

Marie Mill (LB), tyckte dock att ärendet borde avgöras under sittande möte.

– Förslag tre känns mest modernt i dagens samhälle.

Markus Evensson (S) menade att den politiska samverkan och delaktigheten har varit liten inför kvällens beslut.

– Nu står vi med ett yrkande som inte är berett. Man pratar om att såga hål i väggen och ta bort entresolplanet. Jag har inte en aning om vad ni pratar om. Blir det överklagat vet vi inte var det tar vägen.

Läs också: Saneringen snart klar efter branden i förvaltningshuset – flera förslag inför återuppbyggnaden

Till slut vädjade Örjan Fridner till den politiska ledningen.

– Jag tror att om ni går med på en återremiss så kan vi resonera om det här. Jag ser en öppning till att många partier kan gå ihop.

Efter en paus då partierna pratade ihop sig menade Yvonne Oscarsson (V) att det inte skulle kännas bra att klubba igenom något med minsta möjliga marginal.

– Därför yrkar vi på en majoritetsåterremiss med argument att vi går igenom nya uppgifter, och då hoppas jag att det inte tar mer än några månader med tanke på att alla som jobbar i huset far illa.

Något som gjorde flera av de andra ledamöterna glada.

– Då blir det konsensus i den här församlingen. Det bådar gott för framtiden, säger Leif Hansen.

Läs också: Renovering av förvaltningshuset dröjer – inte klart förrän tidigast 2017: "Måste bena ut vad man vill ska göras"