Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget besked om uteslutning

Pär Norling är fortfarande medlem i Sverigedemokraterna. Inget beslut om en eventuell uteslutning ur partiet togs vid SD:s partistyrelse i helgen. Ärendet togs aldrig upp. Det fanns inte ens med som en punkt på dagordningen.

Annons

- Det stämmer, säger Martin Kinnunen, pressansvarig. Pär Norling-fallet kommer upp vid nästa partstyrelse, i slutet av november. Det hanns inte med nu.

Pär Norling "vet" varför:

- De skjuter fram det här för att "döda ut" det. .

"Döda ut"?

- Ja, de vågar helt enkelt inte utesluta mig. Och eftersom inget hänt så kör jag vidare som om inget hänt. Så är det med den saken.

Pär Norling fortsätter:

- Partikamrater från hela Sverige har ringt och backat upp mig och sagt att om jag blir utesluten så lämnar de partiet. Det är så många som stöder mig, ska du veta.

Det var i samband med manifestationen mot rasism och för mångfald på Brotorget i Bollnäs för en månad sedan som Pär Norling gjorde sitt utspel. Bland annat sa Norling i en SVT-intervju att religionen islam bör förbjudas i Sverige och att de som vill fortsätta tillhöra islam ska visas ut ur Sverige.

- Sagt är sagt. Jag ångrar inte ett ord av vad jag sa. Muslimerna ska kontrolleras och nya lagar borde skapas.

Roger Hedlund är Gävleborgsordförande för Sverigedemokraterna. Han tog omedelbart kontakt med Pär Norling - som kort meddelade att han stod fast vid det han sagt. I det läget gjorde Hedlund bedömningen att Pär Norling måste uteslutas ur partiet och skickade en begäran om uteslutning till SD:s partistyrelse.

- Vårt parti är för religionsfrihet. Vi skickar inte ut svenska medborgare. Han kan inte företräda vårt parti med de åsikterna, säger Roger Hedlund.

Har du haft några färska kontakter med Pär Norling?

- Nej, ingenting. Men jag är lika övertygad i dag som jag var för en månad sedan att Norling kommer att bli utesluten.

- Roger Hedlund är bara en "glassare", säger Pär Norling. Partistyrelsen borde ta och kika på honom också - vad han gör och inte gör.

Enligt Sverigedemokraternas hemsida är partiets uppfattning att islam och i synnerhet dess starka politiska och fundamentalistiska gren den religiösa åskådning som visat sig ha svårast att harmoniskt samexistera med den svenska och västerländska kulturen.

- Mycket inom islam kan kritiseras, säger Roger Hedlund. Men religionsfriheten är grundläggande i en demokrati.

SD har tre av de 45 platserna i kommunfullmäktige i Bollnäs. Pär Norling är partiets gruppledare.

Om du utesluts?

- Jag tror som sagt inte att de vågar. Men utesluts jag stannar jag kvar som politisk vilde i fullmäktige. Det är två år till nästa val och mycket som ska göras.

Annons