Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingenting är för sent

Annons

Badhuset Hambo i Hudiksvall är beslutat i kommunfullmäktige – utan argumentativ dialog - och upphandling för projektering är nu gjord.

Beslutsunderlaget är av låg kvalitet och upphandlingen är ett gränsfall och skulle knappast klara en överprövning.

De ekonomiska kalkylerna är optimistiska i överkant.

Ingen ekonomisk- och teknisk riskanalys har skett – eller ens diskuterats om den borde göras.

Länsstyrelsen efterlyser riskanalys (miljökonsekvensbeskrivning) och banverket ställer sig undrande inför buller- och vibrationsproblematiken, sjöfartsverket väntar på byggnation så att dom kan stänga den allmänna farleden och då är det väl stopp för den tilltänkta kryssningstrafiken.

Hudiksvalls kommun har 3 badhus på 40.000 invånare och i genomsnitt finns det, i Sveriges kommuner, 1 badhus på 90.000 invånare.

I driftkalkylerna räknar man inte med kapitalkostnaderna.

Badhuset och de femvåningshus man tänker sig kommer att effektivt stänga vyn mot fjärden – för alla utom dom som kommer att bo med sjöutsikt i nybyggena.

Rent rumsligt och estetisk är den tänkta projekteringen, enligt mitt tycke, ett lågvattenmärke i kommunens koncept Hav möter människor.

I den tid vi lever, med ekonomiskt paradigmskifte och fokus på miljö- och energitänkande, kanske det vore klokare att planera något alternativt och mer realistiskt för Kattvikskajen. Något som skulle sätta Hudiksvall på kartan som den välkomnande, framsynta och miljömedvetna kommunen.

Varför inte göra Kattvikskajen till en välkomnande famn med plats för mångkulturella möten? Under strömmingsfisket har det varit tusentals besökare, mängder av husbilar och husvagnar. Det har varit unga, gamla, män och kvinnor från många olika landsändar och nationaliteter. Finns det något större mångkulturellt arrangemang – förutom markna´n?

Rusta upp det gamla badhuset till acceptabel nivå (10 miljoner) och arrendera sen ut till en driftig entreprenör som i samarbete med Hotell Hudik och Restaurant Medelhavskällaren kan göra Gamla Badhuset till en centrummagnet för kommuninvånare och kurs- och konferensfolk – ett nästan gratis kulturhus mitt i stan.

Satsa på familjekvalitet för Iggesunds- och Delsbobadet och gör Kattvikskajen till en mångkulturell Mötesplats Hälsingland.

Med förhoppning att både kommuninvånare och politiker kan inse att det i en fruktbar dialog kan finnas kreativa möjligheter och att ingenting är för sent.

Tänk till och gör Din röst hörd i kampen för en välkomnande kommun!

Oscar Frieberg,

MDD – Mot Demokratisk Diktatur

Mer läsning

Annons